
Kaj boste skuhali danes?
Prge (tepke) v kisu
Recept, s katerim ohranjamo pestro domačo kulinarično tradicijo
Prge (tepke) v kisu
Recept, s katerim ohranjamo pestro domačo kulinarično tradicijo

Sestavine
- 1 kg posušenih prg
- 2 litra vode
- 2 jedilni žlici sladkorja
- 2 dl domačega jabolčnega kisa
- 2 žlički soli
- 2 vejici melise
- 2 vejici mete
- nekaj vejic drobnjaka
- oljčno olje

Sladica v kozarcu? To je portovec
Portovec oziroma porto je prav posebno vino, sila znano po vsem svetu. Priljubljeno je zato, ker je sladko, bogato in zaokroženo. Odlično se poda ob čokoladnih sladicah.

Tri izvirne ideje za raznoliko jesensko kuhinjo
Jesenska kuhinja ni le buče in gobe – razvajajte se z rižoto s peso, pito s porom in slanino ali pestom iz brokolija.

Slovenska chefinja z zeleno Michellinovo zvezdico
Ksenija Mahorčič je ena redkih dam v slovenski vrhunski kulinariki se lahko pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. Ustvarja v vasici Rodik med Brkini in Krasom.
Sestavine
- 1 kg posušenih prg
- 2 litra vode
- 2 jedilni žlici sladkorja
- 2 dl domačega jabolčnega kisa
- 2 žlički soli
- 2 vejici melise
- 2 vejici mete
- nekaj vejic drobnjaka
- oljčno olje
Postopek
Posušene prge kuhamo v vodi s sladkorjem, jabolčnim kisom, soljo, meliso in meto 30 minut na zmerni temperaturi. Meliso in meto nato odstranimo.
Prge vzamemo iz kozice, jih zložimo v sterilizirane kozarce. Narežemo nekaj vejic drobnjaka in jih dodamo. Tekočino od kuhanja segrejemo do 80 °C in z njo zalijemo prge v kozarcu. Na vrh v vsak kozarec dodamo eno žličko oljčnega olja in zapremo.
Kako postreči prge
Vložene prge ponudimo k divjačini in zelenjavnim jedem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Snežene kepe s kakijevo kremo
Snežene kepe bomo tokrat za spremembo popestrili z okusnimi in barvitimi kakiji.
Kolač z marmelado iz črnega ribeza
Solata s toplim krompirjem, tunino in pestovim prelivom
Solata, ki se odlično prileže na piknikih.