
Kaj boste skuhali danes?
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.

Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
Postopek
Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v dobro očiščene kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih postavimo na temno mesto, kjer naj 2 do 5 dni fermentirajo na sobni temperaturi. Kozarce vsak dan malce odpremo, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji. Še preprosteje je, če kozarce zapremo s pokrovom z vrelno veho, ki omogoča, da se plini izločajo sproti.
Ko je kečap narejen, ga prelijemo v stekleničke in v hladilniku hranimo do 2 meseca.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.
Priljubljeni recepti
Zelenjavna osnova
Koromačeva solata z limono in meto
Lahkotna koromačeva solata je odlična izbira za sončne dni
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico