
Kaj boste skuhali danes?
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.

Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
Postopek
Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v dobro očiščene kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih postavimo na temno mesto, kjer naj 2 do 5 dni fermentirajo na sobni temperaturi. Kozarce vsak dan malce odpremo, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji. Še preprosteje je, če kozarce zapremo s pokrovom z vrelno veho, ki omogoča, da se plini izločajo sproti.
Ko je kečap narejen, ga prelijemo v stekleničke in v hladilniku hranimo do 2 meseca.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.