© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Fermentirani kečap

Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.

Fermentirani kečap

Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.

Čas priprave 5 min + čas za fermentiranje
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 1,3 l kečapa
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
fermentirani kecap

Sestavine

  • 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 dl vode
  • 2 žlici medu ali javorovega sirupa
  • 2 dl naravnega jabolčnega kisa
  • 1 žlička nejodirane soli
  • 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
  • 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 dl vode
  • 2 žlici medu ali javorovega sirupa
  • 2 dl naravnega jabolčnega kisa
  • 1 žlička nejodirane soli
  • 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
  • 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)

Postopek

1

Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v dobro očiščene kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih postavimo na temno mesto, kjer naj 2 do 5 dni fermentirajo na sobni temperaturi. Kozarce vsak dan malce odpremo, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji. Še preprosteje je, če kozarce zapremo s pokrovom z vrelno veho, ki omogoča, da se plini izločajo sproti.

2

Ko je kečap narejen, ga prelijemo v stekleničke in v hladilniku hranimo do 2 meseca.

 

Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.