Kaj boste skuhali danes?
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 700 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vode
- 2 žlici medu ali javorovega sirupa
- 2 dl naravnega jabolčnega kisa
- 1 žlička nejodirane soli
- 1,8 dl nepasterizirane zelnice ali sirotke
- 1 žlička mešanice začimb (črni poper, piment, cimet, česen v prahu, čebula v prahu)
Postopek
Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v dobro očiščene kozarce za vlaganje. Kozarce zapremo in jih postavimo na temno mesto, kjer naj 2 do 5 dni fermentirajo na sobni temperaturi. Kozarce vsak dan malce odpremo, da iz kozarca izpustimo pline, ki nastajajo pri fermentaciji. Še preprosteje je, če kozarce zapremo s pokrovom z vrelno veho, ki omogoča, da se plini izločajo sproti.
Ko je kečap narejen, ga prelijemo v stekleničke in v hladilniku hranimo do 2 meseca.
Recept je pripravila Sanja Čakarun, soustanoviteljica blagovne znamke Kis in kvas. Za Dober tek piše članke o fermentirani hrani.
Priljubljeni recepti
Zelena kremna juha z opečenimi kruhki s pršutom
Imenitna kombinacija špargljev, graha in vodne kreše v juhi, ki je odlična za predjed ali lahko kosilo.
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo