Kaj boste skuhali danes?
Cel krompir za žaru z zeliščnim maslom
Cel krompir za žaru z zeliščnim maslom
Sestavine
za maslo
- 60 g zmehčanega masla
- 1 žlica drobno sesekljanih lističev peteršilja
- 2 žlički narezanega drobnjaka
- 2 žlički drobno sesekljanih lističev pehtrana
- 1⁄4 žličke grobe morske soli
- 1 izdaten ščep sveže zmletega črnega popra
- 3 debele rezine mesnate slanine
- 4 veliki krompirji mokaste sorte, vsak približno 250–350 g
- 2 žlici maščobe, ki je iztekla med peko slanine, stopljenega masla ali oljčnega olja
- 1 žlička grobe morske soli
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 200 g kisle smetane
- 3 žlice narezanega drobnjaka
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
za maslo
- 60 g zmehčanega masla
- 1 žlica drobno sesekljanih lističev peteršilja
- 2 žlički narezanega drobnjaka
- 2 žlički drobno sesekljanih lističev pehtrana
- 1⁄4 žličke grobe morske soli
- 1 izdaten ščep sveže zmletega črnega popra
- 3 debele rezine mesnate slanine
- 4 veliki krompirji mokaste sorte, vsak približno 250–350 g
- 2 žlici maščobe, ki je iztekla med peko slanine, stopljenega masla ali oljčnega olja
- 1 žlička grobe morske soli
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 200 g kisle smetane
- 3 žlice narezanega drobnjaka
Postopek
V skledici z vilicami pretlačimo sestavine za zeliščno maslo in jih enakomerno zmešamo. Pokrijemo in shranimo v hladilnik.
Na štedilniku v srednje veliki ponvi na srednji temperaturi popekamo rezine slanine 6 do 8 minut, da se zlato rjavo zapečejo, medtem jih občasno obrnemo. Popečene preložimo na kuhinjske brisače, da se odcedijo. Maščobo, ki se je izcedila med peko, prihranimo.
Maščobo od peke slanine (približno 4 žlice oziroma 0,6 dl) prelijemo v majhen ognjevaren merilni vrček. Če je maščobe premalo, dodamo stopljeno maslo ali oljčno olje. Vročo maščobo od slanine pustimo, da se ohladi. Žar pripravimo za srednjo indirektno vročino (180 do 200 °C).
Krompir damo v veliko skledo in ga prelijemo z obilo hladne vode. Nekaj minut ga pustimo stati, potem pa morebitno umazanijo na krompirju temeljito odrgnemo s prsti. Krompir odlijemo, ga oplaknemo s hladno vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačami.
Krompirje večkrat prebodemo z vilicami. Najbolje se obnesejo dvorogeljne vilice za meso.
Neolupljen krompir krog in krog premažemo z maščobo od slanine, solimo in popramo.
Rešetko žara očistimo s ščetko. Krompir na srednji indirektni vročini z zaprtim pokrovom pečemo od 45 minut do 1 ure in 15 minut, da je skoz in skoz mehak (to preizkusimo tako, da vanj zabodemo nabodalo ali majhen koničast nož). Vzamemo ga z žara.
Medtem ko je krompir na žaru, grobo nasekljamo popečeno slanino. Slanino, kislo smetano in drobnjak damo v ločene skledice in 1 uro pustimo na sobni temperaturi. Tudi zeliščno maslo vzamemo iz hladilnika in ga 1 uro pustimo na sobni temperaturi.
Vroče krompirje drugega za drugim primemo s prijemalkami za žar in z majhnim ostrim nožem globoko zarežemo po dolžini, nato pa na sredini zarežemo še prečno.
Krompirje na obeh koncih naenkrat stisnemo skupaj, da na sredini poči. Položimo jih na krožnike in takoj postrežemo. Gostje si obloge v skledicah jemljejo sami po svojem okusu.
Trik za hrustljavo lupino
Morda se vam bo zdelo malce dekadentno, da bi krompirjevo lupino premazali z maščobo od slanine. Ampak prav ta maščoba poskrbi za posebno hrustljav rezultat in čudovit okus. Ko dodamo še malo zeliščnega masla in popečeno slanino, smo v sedmih krompirjevih nebesih!