Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
jabolčna čežana
- 400 g olupljenih in narezanih jabolk
- 3 žlice jabolčnega soka
- ½ žličke vaniljeve arome
nadev
- 550 g olupljenih in tanko narezanih jabolk
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlica marelične marmelade
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Bliža se martinovo: pripravite najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
jabolčna čežana
- 400 g olupljenih in narezanih jabolk
- 3 žlice jabolčnega soka
- ½ žličke vaniljeve arome
nadev
- 550 g olupljenih in tanko narezanih jabolk
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlica marelične marmelade
Postopek
Jabolka za čežano damo v kozico, dodamo sok in pokrito dušimo 20 do 25 minut, da se jabolka zmehčajo. Temperatura naj bo nizka, da se jabolka ne bi izsušila. Zdušena jabolka odstavimo in z vilicami pretlačimo v grob pire. Vanj vmešamo vaniljevo aromo in pustimo, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 220 °C, pekač obložimo s papirjem za peko. Listnato testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini v velikost, ki je nekoliko večja od pekača, saj moramo upoštevati še testo za obod pekača. S testom obložimo pekač in po celotni površini razporedimo ohlajeno čežano. Po čežani razporedimo jabolčne rezine tako, da jih začnemo pri zunanjem robu skodlasto zlagati drugo ob drugo in nadaljujemo po celi površini do sredine kolača. Potresemo jih z dvema žličkama sladkorja v prahu in postavimo v pečico.
Pito pečemo 20 minut ali tako dolgo, da se jabolka zmehčajo. Vzamemo jo iz pečice, potresemo s preostalim sladkorjem v prahu in vrnemo v pečico še za 5 minut.
Marelično marmelado gladko zmešamo z žlico vroče vode in z mešanico s čopičem premažemo jabolka in testene robove pite, nato jo narežemo in postrežemo.