© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Preprost božični puran

Puran krasi praznična omizja po vsem svetu, pri nas pa je morda nekoliko manj pogost. A s tem preprostim receptom se bo to hitro spremenilo ...

Preprost božični puran

Puran krasi praznična omizja po vsem svetu, pri nas pa je morda nekoliko manj pogost. A s tem preprostim receptom se bo to hitro spremenilo ...

Čas priprave 2 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla
  • 3 vejice rožmarina
  • 1 puran (težak približno 4 kg), brez drobovine
  • 1 glavica česna
  • 1 bio limona
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • 2 veliki podolgovati šalotki
  • 2,5 dl belega vina
  • 1 glava rdečega zelja (približno 900 g)
  • 5 dl dobre piščančje jušne osnove
  • 1 žlička koruznega škroba (po želji)

Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla
  • 3 vejice rožmarina
  • 1 puran (težak približno 4 kg), brez drobovine
  • 1 glavica česna
  • 1 bio limona
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • 2 veliki podolgovati šalotki
  • 2,5 dl belega vina
  • 1 glava rdečega zelja (približno 900 g)
  • 5 dl dobre piščančje jušne osnove
  • 1 žlička koruznega škroba (po želji)

Postopek

1

Purana vzamemo iz hladilnika vsaj 1 uro pred peko. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Rožmarinu osmukamo lističe, jih nasekljamo in zmešamo z zmehčanim maslom. Začenši pri vratu s prsti sežemo pod puranovo kožo in potiskamo, dokler med kožo in prsno meso ne spravimo cele roke. Meso v žepu premažemo z maslom, nekaj ga poskusimo spraviti tudi v špranjo med prsmi in bedrom. Potrudimo se, da pri tem ne raztrgamo kože.

2

V puranov trebuh damo česnovo glavico, razpolovljeno limono in lovorova lista, nato ga dobro solimo in popramo. Neolupljeni šalotki po dolgem razpolovimo in položimo v največji pekač, kar jih premoremo, na šalotko pa položimo purana s prsmi navzgor. Pečemo ga 1 uro, nato ga dobro premažemo s sokovi od pečenja, prilijemo vino in naokrog razporedimo zelje, ki smo ga narezali na 6 krhljev (če je premalo prostora, lahko damo zelje pod purana). Vse vrnemo v pečico in pečemo še 30 minut – če puran preveč porjavi, ga pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko prebodemo najdebelejši del stegna, mora iz njega izteči bister sok, središčna temperatura pa mora biti 75 °C. Če puran še ni pečen, ga pečemo še 5 do 10 minut.

3

Pečenega purana preložimo na desko, kjer naj počiva 1 uro, česen pa damo v pekač, kjer bomo pripravili omako. Če želimo hrustljavo kožo, purana ne pokrijemo. Krhlje zelja solimo in popramo, prelijemo z žlico sokov od pečenja in zavijemo v dva kosa aluminijaste folije. Vrnemo jih v spodnji del pečice, da se še naprej pečejo, medtem ko puran počiva.

4

Z žlico iz pekača odstranimo večino puranje maščobe, potem pa ga pristavimo na štedilnik na srednjo temperaturo. Zelenjavo pretlačimo s hrbtno stranjo žlice, da iztisnemo čim več okusa, nato prilijemo jušno osnovo in omako povremo na polovico. Če jo želimo zgostiti, primešamo škrob, ki smo ga razmešali z 1 žlico vode. Ko je omaka gosta, kot nam je všeč, jo precedimo in do postrežbe prihranimo na toplem.

Slastne priloge

Za uvod

Priljubljeni recepti

Limonova marmelada

Limonova marmelada bo pregnala kisle nasmeške, še posebno kot spremljava k sladicam

3 h 20 min
Enostavno

Piščančji zvitki s korenjem in avokadom

Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.