
Prepelice z grozdjem
Prepelice z grozdjem

Sestavine
- 50 g mesnate slanine
- 2 rezini kruha za toast
- 4 žlice masla
- 100 g belega grozdja brez semen
- 1 vejica rožmarina
- 16 brinovih jagod
- 8 prepelic (skrbno očiščenih)
- sol
- poper
omaka
- 15 brinovih jagod
- 1 žlica olja
- 2 žlici desertnega vina (npr. madeire)
- 1 dl perutninske jušne osnove

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.
Sestavine
- 50 g mesnate slanine
- 2 rezini kruha za toast
- 4 žlice masla
- 100 g belega grozdja brez semen
- 1 vejica rožmarina
- 16 brinovih jagod
- 8 prepelic (skrbno očiščenih)
- sol
- poper
omaka
- 15 brinovih jagod
- 1 žlica olja
- 2 žlici desertnega vina (npr. madeire)
- 1 dl perutninske jušne osnove
Postopek
Slanino narežemo na drobne kocke. Rezini toasta (brez skorje) narežemo na kocke in jih opečemo v ponvi na 2 žlicah masla. Opečene kruhove kocke na papirnatem prtiču dobro razmastimo.
Grozdje operemo in jagode razpolovimo. Brinove jagode za omako zdrobimo v možnarju.
Skrbno očiščene prepelice začinimo s soljo in poprom. V trebušno votlino vsake prepelice damo po dve brinovi jagodi in nekaj rožmarinovih lističev. Prepelice na obeh straneh popečemo v ponvi na preostalem maslu in olju, nato pa jih pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 minut. Prepelice obrnemo in pečemo še nadaljnjih 10 minut. Pečene prepelice na toplem prihranimo.
Iz ponve odlijemo polovico maščobe, zalijemo z vinom, potem pa tekočino skoraj popolnoma povremo. Dolijemo perutninsko osnovo in povremo v gosto omako. Dodamo slanino, grozdje in zdrobljene brinove jagode ter vse skupaj na hitro pretresemo.
Prepelice serviramo na krožnike, pokapamo s pripravljeno omako, potresemo z opečenimi kruhovimi kockami in ponudimo.