
Piščančja ponev s slanino
Pripravljeno in postreženo v ponvi: kosilo s pridihom italijanske Toskane
Piščančja ponev s slanino
Pripravljeno in postreženo v ponvi: kosilo s pridihom italijanske Toskane

Sestavine
- 1 velik piščanec, razrezan na 8 kosov
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 rezin mesnate slanine
- 2 čebuli
- 2 vejici rožmarina
- 1 velika pločevinka (800 g) paradižnika (pelatov)
- 2 žlici vinskega kisa
- 1 žlica sladkorja
- 5 dl piščančje jušne osnove
- šopek peteršilja
- sol
- poper

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.

Je to zadnji žar sezone? Nadgradite druženje z domačimi omakami
Poletje bo hitro švignilo mimo in življenja se bodo vrnila na stare tirnice. A še prej se moramo s prijatelji srečati na pikniku, ki ga bodo popestrile domače omake.

Nasitna in okusna rižota z morskimi sadeži
Izvrstna poletna jed, nasitna in okusna. Postrežemo jo kot predjed ali za glavno jed.
Sestavine
- 1 velik piščanec, razrezan na 8 kosov
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 rezin mesnate slanine
- 2 čebuli
- 2 vejici rožmarina
- 1 velika pločevinka (800 g) paradižnika (pelatov)
- 2 žlici vinskega kisa
- 1 žlica sladkorja
- 5 dl piščančje jušne osnove
- šopek peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščanca razkosamo. Piščančje kose solimo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem postopoma, ne preveč kosov naenkrat, opražimo piščančje kose do zlate barve. Pražene odložimo na krožnik, zmanjšamo ogenj in v isti ponvi počasi pražimo slanino, da se izloči maščoba in se slanina hrustljavo speče. Slanino odložimo k mesu in v ponev damo čebulo in rožmarin. Pražimo 10 do 15 minut, da se čebula zmehča, nato v ponev vrnemo piščanca in slanino. Dodamo paradižnik, kis, sladkor in piščančjo osnovo. Solimo in popramo.
Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo 40 do 50 minut. Dodamo nasekljan peteršilj in po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo s krompirjevim pirejem, testeninami ali rižem.