© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečene prepelice z jabolčno-bučnim nadevom

Jesensko kosilo

Pečene prepelice z jabolčno-bučnim nadevom

Jesensko kosilo

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pecene-prepelice_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 4 prepelice po 180 g (skrbno očiščene in pripravljene za peko)
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žlica masla

jabolčno-bučni nadev

  • sol
  • poper
  • 120 g kruha za toast
  • 40 g masla
  • 100 g jabolk
  • 100 g muškatne buče
  • 2 žlici sladkorne raztopine (zavremo vodo in sladkor v razmerju 1:1)
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica kisle smetane
  • muškatni orešek
  • 2 žlici jabolčnega žganja

Sestavine

  • 4 prepelice po 180 g (skrbno očiščene in pripravljene za peko)
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žlica masla

jabolčno-bučni nadev

  • sol
  • poper
  • 120 g kruha za toast
  • 40 g masla
  • 100 g jabolk
  • 100 g muškatne buče
  • 2 žlici sladkorne raztopine (zavremo vodo in sladkor v razmerju 1:1)
  • 2 rumenjaka
  • 1 žlica kisle smetane
  • muškatni orešek
  • 2 žlici jabolčnega žganja

Postopek

1

Najprej pripravimo nadev. S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. V ponvi spenimo maslo, dodamo narezan toast, ga svetlo prepražimo, nato pa osušimo na papirnatem prtiču. Jabolka in bučo olupimo, odstranimo peške in semenje ter narežemo na drobne kocke.

2

V skledi zmešamo vse sestavine za nadev, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom, še enkrat premešamo in pustimo 10 minut, da se sestavine lepo prepojijo.

3

Prepelice od zunaj in znotraj začinimo s soljo in poprom. Trebušne votline prepelic napolnimo s pripravljenim nadevom in odprtine spnemo z zobotrebci. V primerni ponvi segrejemo olje in maslo. Prepelice lepo popečemo; med peko jih večkrat obrnemo, nato pa pečemo v pečici pri 180 °C 20 do 25 minut.

4

Pečene prepelice pustimo nekaj časa počivati, šele nato jih razrežemo na kose in ponudimo.

Nasvet

Kot priloga odlično tekne vinsko zelje, ki ga pripravimo tako, da v ponvi na olju rahlo karameliziramo žličko sladkorja, dodamo kislo zelje in pokrito dušimo pol ure oziroma tako dolgo, da je zelje mehko. Solimo, popramo in dodamo suho belo vino.

Priljubljeni recepti

Trska z olivami in hrustljavo panceto

Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo

20 min
Enostavno

Rižota z žafranom

40 min
Enostavno

Mesne kroglice s krompirjevim pirejem s pestom

Čufti s pirejem vedno zmagajo!

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.