Kaj boste skuhali danes?
Parfe iz piščančjih jeter z rozinami
Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed
Parfe iz piščančjih jeter z rozinami
Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed
Sestavine
- 100 g velikih svetlih in temnih rozin
- 6 žlic sladkega desertnega vina
- 100 g masla
- 800 g piščančjih jeter
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1,5 dl sladke smetane
- sol
- mleti črni poper
- kruh in solata, ko postrežemo
- olje za modle
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 100 g velikih svetlih in temnih rozin
- 6 žlic sladkega desertnega vina
- 100 g masla
- 800 g piščančjih jeter
- 2 stroka česna
- 2 žlici nasekljanega žajblja
- 1,5 dl sladke smetane
- sol
- mleti črni poper
- kruh in solata, ko postrežemo
- olje za modle
Postopek
Jetra skrbno očistimo in narežemo na kose. Česen olupimo in stremo. Rozine prelijemo z desertnim vinom, pokrijemo in v mikrovalovni pečici na najmočnejši stopnji segrevamo 3 minute. Medtem na stopljenem maslu približno 5 minut pražimo jetra s česnom, žajbljem in obilo popra.
Jetra preložimo v kuhinjski strojček, dodamo vso omako, ki je nastala pri peki, in jih sesekljamo v gladko maso. Nato prilijemo smetano in dve žlici vina, v katerem so se namakale rozine, solimo in ponovno zmešamo.
6 modelčkov za parfe s prostornino 1 dl namastimo z oljem. V vsakega damo osmino v vinu namočenih rozin in jih pokrijemo z jetrno maso. Modelčke pokrijemo in dobro ohladimo. V hladilniku jih lahko hranimo 2 dni, v zamrzovalniku pa en mesec. Zamrznjene odtajamo čez noč v hladilniku.
Parfe iz modelčkov zvrnemo na krožnik; pomagamo si tako, da s konico noža zarežemo po notranji strani modla, da masa odstopi od roba. Postrežemo s popečenim kruhom in nekaj listi solate.
Nasvet
Namesto v porcijskih modelčkih lahko parfe pripravimo v večjem podolgovatem modlu. Vsebino lažje zvrnemo na krožnik, če model obložimo s prozorno kuhinjsko folijo, preden ga napolnimo z jetrno maso.
Nasvet
Parfe (franc. parfait) je najpogosteje izraz za ledeno kremo (zmrzlino), vendar so parfeji tudi slani, lahko so mesni, sirovi ali zelenjavni in jih postrežemo kot predjed.
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.