Kaj boste skuhali danes?
Čičerkina pogača (farinata) z divjimi šparglji
Čičerkina pogača (farinata) z divjimi šparglji
Sestavine
- 150 g čičerkine moke
- 200 g divjih špargljev
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
To so najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 150 g čičerkine moke
- 200 g divjih špargljev
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper
Postopek
Čičerkino moko stresemo v skledo, počasi prilijemo približno pol litra mlačne vode ter ves čas stepamo z metlico, da se znebimo vseh grudic. Dodamo ščep soli in 2 žlici olja ter dobro premešamo. Pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popražimo drobno sesekljano šalotko. Dodamo očiščene šparglje in jih pražimo približno 5 minut, da se malo zmehčajo. Solimo, popramo in odstavimo, nato primešamo sesekljan peteršilj. Pustimo, da se mešanica ohladi. Ohlajene pražene šparglje dodamo v čičerkino maso in dobro zmešamo.
Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo (240 °C). Okrogel pekač premera približno 28 cm namažemo z oljem in ga za kakšno minuto postavimo v vročo pečico, da se razgreje, nato vanj vlijemo maso, pokapljamo z malo olja in postavimo v pečico za približno 20 minut oziroma toliko, da se po vrhu in dnu naredi skorjica. Po potrebi na koncu še za kakšno minuto vključimo žar.
Pogačo narežemo na trikotnike, malo popramo in ponudimo vročo ali mlačno.
Nasvet
Farinata je stara ligurijska jed, izvira iz Genove, poznajo pa jo tudi drugod, recimo v Nici, kjer jo imenujejo socca. Tradicionalna je samo iz štirih sestavin – čičerkine moke, vode, olja in soli –, pekli pa so jo v krušni peči. Ponudimo jo kot predjed ali prigrizek, zraven se prileže predvsem zelenjava, pa tudi kozarec vina.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kostanjeva juha z ingverjem in rozinami
Kuhan kostanj, ingver in rozine za malce manj klasičen uvod v jesensko kosilo
Jabolčni kolač s kakavom
Špageti s sardinami
Hitra pašta za vsak dan – sestavine imate zagotovo že na zalogi.