Kaj boste skuhali danes?
Čičerkina pogača (farinata) z divjimi šparglji
Čičerkina pogača (farinata) z divjimi šparglji
Sestavine
- 150 g čičerkine moke
- 200 g divjih špargljev
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper
Recept, zaradi katerega boste tatarski biftek pripravljali vse leto
Če obstaja jed, ki v Sloveniji vsako leto kraljuje decembrskim mizam, je to gotovo tatarski biftek.
Vse življenje že narobe kuhate testenine: to je napaka, ki jo delate
Večina nas testenine kuha narobe, premalo soljena voda in napačen čas kuhanja namreč uničita okus in teksturo. Odkrijte, kako jih skuhati, da bodo popolne.
Ima vaš tofu okus po šolski radirki? Naučite se ga pripraviti pravilno
Tofu lahko res hitro razočara. Izbrali ste ga z dobrimi nameni, da bi preizkusili nekaj novega, dobili pa presušene kocke, ki niso za nikamor. A odslej bo vse drugače.
Sestavine
- 150 g čičerkine moke
- 200 g divjih špargljev
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper
Postopek
Čičerkino moko stresemo v skledo, počasi prilijemo približno pol litra mlačne vode ter ves čas stepamo z metlico, da se znebimo vseh grudic. Dodamo ščep soli in 2 žlici olja ter dobro premešamo. Pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popražimo drobno sesekljano šalotko. Dodamo očiščene šparglje in jih pražimo približno 5 minut, da se malo zmehčajo. Solimo, popramo in odstavimo, nato primešamo sesekljan peteršilj. Pustimo, da se mešanica ohladi. Ohlajene pražene šparglje dodamo v čičerkino maso in dobro zmešamo.
Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo (240 °C). Okrogel pekač premera približno 28 cm namažemo z oljem in ga za kakšno minuto postavimo v vročo pečico, da se razgreje, nato vanj vlijemo maso, pokapljamo z malo olja in postavimo v pečico za približno 20 minut oziroma toliko, da se po vrhu in dnu naredi skorjica. Po potrebi na koncu še za kakšno minuto vključimo žar.
Pogačo narežemo na trikotnike, malo popramo in ponudimo vročo ali mlačno.
Nasvet
Farinata je stara ligurijska jed, izvira iz Genove, poznajo pa jo tudi drugod, recimo v Nici, kjer jo imenujejo socca. Tradicionalna je samo iz štirih sestavin – čičerkine moke, vode, olja in soli –, pekli pa so jo v krušni peči. Ponudimo jo kot predjed ali prigrizek, zraven se prileže predvsem zelenjava, pa tudi kozarec vina.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marelični kolač z mandljevo aromo
Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj
Kremaste testenine s piščancem, bučo in orehi
Še en popoln recept za zimske testenine s piščancem