
Kaj boste skuhali danes?
Čebulno meso iz rimskega lonca
Spoznajte dobrote iz rimskega lonca.
Čebulno meso iz rimskega lonca
Spoznajte dobrote iz rimskega lonca.

V rimskem loncu lahko pripravljamo meso, perutnino, ribe, zelenjavo, enolončnice, terine, kruhe in sladice, vse pa se peče oziroma duši zelo zelo počasi pri višjih temperaturah.
Sestavine
- 400 g mesa od svinjskega hrbta
- sol
- poper
- 1 žlička zmlete sladke paprike
- 4 stroki česna, olupljeni in drobno narezani
- 4 čebule, narezane na tanke rezine
- 1 žlička zmlete kumine
- 1 žlička timijana
- 400 g govedine od plečeta
- 1 dl belega vina
- 1 dl goveje juhe

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.

Marmelada iz grozdja, ki jo boste hoteli jesti kar z žlico
Medtem ko večina grozdja že pridno prehaja iz mošta v vino, se na latniku tu in tam še najde kak grozd – spremenite ga v slasten grozdni džem, marmelado ali žele.
Sestavine
- 400 g mesa od svinjskega hrbta
- sol
- poper
- 1 žlička zmlete sladke paprike
- 4 stroki česna, olupljeni in drobno narezani
- 4 čebule, narezane na tanke rezine
- 1 žlička zmlete kumine
- 1 žlička timijana
- 400 g govedine od plečeta
- 1 dl belega vina
- 1 dl goveje juhe
Postopek
Svinjino narežemo na 3 mm tanke rezine. Zložimo jih v rimski lonec, ki smo ga pol ure namakali v vodi in osušili. Mesne rezine začinimo s soljo, poprom, zmleto papriko in česnom. Nato meso obložimo s čebulnimi rezinami, ki jih začinimo s soljo, poprom, kumino in timijanom. Tudi govedino narežemo na tanke rezine. Čebulo pokrijemo s plastjo govejih rezin, ki jih začinimo tako kot svinino. Postopek ponovimo, da porabimo še preostale sestavine. Zgornja plast naj bo čebula.
Čebulno meso prelijemo z vinom in govejo juho ter pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 2 uri.
Priljubljeni recepti
Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina
Skuše z limonovo salso
Skuše, pripravljene malo drugače, nas bodo popeljale na s soncem obsijano obalo
Kupe z malinami, pistacijami in limonovo kremo
Poletno druženje bo popolno s to pisano sadno kupo