
Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavno-mesni narastek
Rimski lonec nas vedno znova navduši s svojo vsestranskostjo!
Zelenjavno-mesni narastek
Rimski lonec nas vedno znova navduši s svojo vsestranskostjo!

Rimski lonec je glinen pekač s pokrovom, ki je praviloma pravokotne ali ovalne oblike, njegova posebnost pa je poroznost glinenih stranic, ki vpliva na pripravo jedi.
Sestavine
- 4 krompirji
- 400 g kitajskega zelja
- 1 žlička zmlete sladke paprike
- 1 žlička karija v prahu
- 1 čebula
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlici belih drobtin
- 1 žlica pehtranove gorčice
- 1 žlička majarona
- 2 jajci
- 2,5 dl goveje juhe
- 400 g mlete govedine
- sol
- poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 4 krompirji
- 400 g kitajskega zelja
- 1 žlička zmlete sladke paprike
- 1 žlička karija v prahu
- 1 čebula
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlici belih drobtin
- 1 žlica pehtranove gorčice
- 1 žlička majarona
- 2 jajci
- 2,5 dl goveje juhe
- 400 g mlete govedine
- sol
- poper
Postopek
Krompir operemo in olupimo. Kitajsko zelje skrbno operemo, nato pa krompir in zelje narežemo na kocke. Vodo, ki smo ji dodali zmleto papriko in karijev prašek, zavremo ter dodamo narezan krompir in kitajsko zelje. Kuhamo 3 minute, nato zelenjavo na cedilu odcedimo.
Čebulo olupimo, drobno narežemo, na olju svetlo zarumenimo in ohladimo. V skledi zmešamo mleto meso s čebulo, drobtinami, gorčico, majaronom in jajci. Maso začinimo s soljo in poprom. Malo (za žličko) mase poskusno spečemo in po želji še začinimo.
Polovico zelenjavne mase (krompir in kitajsko zelje) nadevamo na dno rimskega lonca. Sledi plast mesne mase, nato pa še plast preostale zelenjave. Narastek prelijemo z govejo juho, pokrijemo s pokrovom in lonec postavimo na spodnje vodilo v hladno pečico. Temperaturo v pečici naravnamo na 210 °C. Narastek pečemo približno 1 uro.
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti