© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zagorski štruklji

Znamenita klasika naših bližnjih sosedov

Zagorski štruklji

Znamenita klasika naših bližnjih sosedov

Čas priprave 1 h 20 min + počivanje testa
Zahtevnost Enostavno
Količina za 5 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Strukle

Sestavine

testo

  • 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
  • 7 g soli
  • 1 žlica olja
  • pribl. 1 dl mlačne vode

preliv

  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 2 dl sladke smetane
  • olje za pokapanje testa
  • ostra moka za pomokanje
  • maslo za pekač

nadev

  • 500 g skute
  • 1 dl kisle smetane
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

testo

  • 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
  • 7 g soli
  • 1 žlica olja
  • pribl. 1 dl mlačne vode

preliv

  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 2 dl sladke smetane
  • olje za pokapanje testa
  • ostra moka za pomokanje
  • maslo za pekač

nadev

  • 500 g skute
  • 1 dl kisle smetane

Postopek

1

Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.

2

Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.