
Kaj boste skuhali danes?
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov

Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
Postopek
Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.
Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.
Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mini pite z jagodičjem
Ljubke in razkošno nadevane s slaščičarsko kremo. Prava poletna ekstravaganca!