
Kaj boste skuhali danes?
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov

Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
Postopek
Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.
Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.
Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
File sulca in pirina rižota s šparglji
Jabolčne kocke z datlji
Marmelada iz rdečih pomaranč s čilijem
Tudi marmelado lahko popestrimo in naredimo eksotično.