Kaj boste skuhali danes?
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov
Zagorski štruklji
Znamenita klasika naših bližnjih sosedov
Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
- 7 g soli
- 1 žlica olja
- pribl. 1 dl mlačne vode
preliv
- 1 jajce
- ščepec soli
- 2 dl sladke smetane
- olje za pokapanje testa
- ostra moka za pomokanje
- maslo za pekač
nadev
- 500 g skute
- 1 dl kisle smetane
Postopek
Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.
Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.
Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen brancin z zelenjavo
Fino kosilo brez naprezanja: brancina na enem pekaču združimo s krompirjem, papriko in olivami.
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano