
Kaj boste skuhali danes?
Pomarančna torta z belo čokolado
Kombinacija bele čokolada in pomaranče, 'kaj češ lepš'ga?'
Pomarančna torta z belo čokolado
Kombinacija bele čokolada in pomaranče, 'kaj češ lepš'ga?'

Sestavine
- 4 jajca
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 175 g rjavega sladkorja
- drobno naribana lupinica 4 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g mletih mandljev
krema
- 200 g bele čokolade
- 2 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 100 g bele čokolade za okras

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 4 jajca
- 175 g zmehčanega masla in še malo za model
- 175 g rjavega sladkorja
- drobno naribana lupinica 4 pomaranč
- sok 1 pomaranče
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g mletih mandljev
krema
- 200 g bele čokolade
- 2 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 100 g bele čokolade za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva okrogla modla premera 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Sladkor vsujemo v skledo ter dodamo zmehčano maslo in pomarančno lupinico. Stepamo približno 1 minuto, da nastane svetla in penasta masa, nato vtepemo rumenjake. Na maso presejemo moko s pecilnim praškom in jo narahlo vmešamo. Nazadnje narahlo vmešamo mlete mandlje in pomarančni sok. Beljake stepemo v sneg. Eno tretjino snega z metlico nežno vmešamo v testo. Ponovimo z drugo in nato še s tretjo tretjino. Pazimo, da ne mešamo preveč, sicer bo sneg izgubil rahlost.
Testo razdelimo v pripravljena modela in pečemo 30 do 35 minut. Pustimo, da se biskvita 5 minut ohlajata v modelih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se ohladita.
Za kremo čokolado stopimo v vodni kopeli – v skledici nad komaj vrelo vodo – ali v mikrovalovni pečici pri visoki jakosti 1 ½ minute, pri čemer vsakih 30 sekund pomešamo. Pustimo, da se ohladi. Crème fraîche stepemo, da se zgosti, nato jo narahlo vmešamo v belo čokolado.
En biskvit položimo na servirni k rožnik ali stojalo za torte. Premažemo ga s polovico kreme in nanj položimo drugi biskvit, ki ga po vrhu premažemo s preostalo kremo, nato postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti.
Belo čokolado za okras stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici in jo v tanki plasti namažemo na velik plitev pekač. Postavimo v hladilnik, da se čokolada malo strdi, nato jo z ukrivljenim nožem postrgamo v svitke. Naložimo jih na sredino torte, nato pa torto narežemo na kose in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladna torta Mont Blanc
Čokoladna torta, ki bi je lahko pojedli za celo goro!
Lazanja z bučkami in morskimi sadeži
Jesenska čebulna juha z jabolki
Topla čebulna juha z jabolki bo pogrela mrzle jesenske večere.