Kaj boste skuhali danes?
Kruh s figami in zdrobljenim črnim poprom
Kruh s figami in zdrobljenim črnim poprom
Sestavine
- 650 g ostre bele moke
- 2 žlički grobo zdrobljenega črnega popra
- 2 žlički soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 2 žlici oljčnega olja
- 4,2–4,5 dl mlačne vode
- 350 g nasekljanih suhih fig
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino in posip
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 650 g ostre bele moke
- 2 žlički grobo zdrobljenega črnega popra
- 2 žlički soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 2 žlici oljčnega olja
- 4,2–4,5 dl mlačne vode
- 350 g nasekljanih suhih fig
- malo sončničnega olja za premaz
- moka za delovno površino in posip
Postopek
V veliki skledi zmešamo moko s kvasom, poprom in soljo. Dodamo olje in prilijemo skoraj vso mlačno vodo. Zamešamo mehko testo, če je treba, dodamo še malo vode. Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut, da postane gladko in elastično.
Testo položimo v rahlo naoljeno skledo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo, ki jo tudi premažemo z oljem, in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno prostornino. Pečico segrejemo na 200 °C.
Vzhajano testo preložimo na pomokano delovno površino, ga še enkrat na kratko pregnetemo in vanj vgnetemo fige. Testa ne smemo preveč gnesti, imeti mora še kar grob videz. Oblikujemo ga v štruco in jo položimo na pekač, posut z malo moke. S kuhinjskimi škarjami naredimo nekaj zarez v površino štruce in jo rahlo posujemo z moko.
Pustimo jo ponovno nepokrito vzhajati približno 15 minut. Kruh pečemo 40 do 45 minut. Pečen je, če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu. Ohladimo ga na kuhinjski rešetki.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ocvrte panirane sardele
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.