Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 800 g rabarbare
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 6 dl sladke smetane
meringa (vetrci)
- 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
- 300 g sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Ideje za hitra in lahka kosila med tednom, ki vas bodo navdušile
Puranje meso je odlična izbira za hitro, okusno in razmeroma zdravo kosilo, ki bo všeč vsem.
Sestavine
- 800 g rabarbare
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva stroka
- 6 dl sladke smetane
meringa (vetrci)
- 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
- 300 g sladkorja
- 2 žlički koruznega škroba
Postopek
Pečico segrejemo na 140 °C. Dva večja nizka pekača obložimo s papirjem za peko. Na papir narišemo osem krogov s premerom 6 do 8 cm, nato ga obrnemo. Beljake v veliki skledi stepemo v čvrst sneg. Postopoma dodajamo sladkor in stepamo, da dobimo gost in svetleč sneg, nato vtepemo še škrob. Beljakovo maso v obliki vrtincev naložimo na zarisane kroge, nato jih na najnižji rešetki v pečici pečemo 1 uro, da se zunaj hrustljavo zapečejo, spodaj pa so suhi. Ohladimo jih in previdno odstranimo papir. (Vetrce lahko pripravimo že en dan prej in jih shranimo v nepredušnih posodicah.)
Vaniljeva stroka razpolovimo po dolžini. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna, jo narežemo na manjše paličice in jih damo v veliko kozico skupaj s sladkorjem, vaniljo in 2 dl vode. Zavremo in nato počasi kuhamo, da se rabarbara komaj zmehča. Vaniljo zavržemo, rabarbaro vzamemo iz kozice, vendar tekočino prihranimo. Polovico sadja zmešamo s paličnim mešalnikom in pire skozi fino cedilo pretlačimo v skledo.
Rabarbarino tekočino, ki smo jo prihranili, pokuhamo, da se zgosti in spominja na sirup. Rabarbaro in sirup ohladimo (lahko ju pripravimo tudi do dva dni prej in do uporabe hranimo v hladilniku).
Preden postrežemo, čvrsto stepemo smetano in ji previdno dodamo rabarbarin pire, tako da so v smetani vidni rožnati valovi. Vetrce položimo na krožnik in vsakega obložimo s smetano. Na vrh tortic razporedimo preostale rabarbarine paličice in jih prelijemo z malo sirupa. S sirupom okrasimo tudi krožnik.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Avokadova čokoladna torta brez glutena
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti