© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pavlove z rabarbaro

Pavlove z rabarbaro

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pavlove z rabarbaro

Sestavine

  • 800 g rabarbare
  • 200 g sladkorja
  • 2 vaniljeva stroka
  • 6 dl sladke smetane

meringa (vetrci)

  • 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
  • 300 g sladkorja
  • 2 žlički koruznega škroba
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 800 g rabarbare
  • 200 g sladkorja
  • 2 vaniljeva stroka
  • 6 dl sladke smetane

meringa (vetrci)

  • 5 beljakov iz večjih jajc (na sobni temperaturi)
  • 300 g sladkorja
  • 2 žlički koruznega škroba

Postopek

1

Pečico segrejemo na 140 °C. Dva večja nizka pekača obložimo s papirjem za peko. Na papir narišemo osem krogov s premerom 6 do 8 cm, nato ga obrnemo. Beljake v veliki skledi stepemo v čvrst sneg. Postopoma dodajamo sladkor in stepamo, da dobimo gost in svetleč sneg, nato vtepemo še škrob. Beljakovo maso v obliki vrtincev naložimo na zarisane kroge, nato jih na najnižji rešetki v pečici pečemo 1 uro, da se zunaj hrustljavo zapečejo, spodaj pa so suhi. Ohladimo jih in previdno odstranimo papir. (Vetrce lahko pripravimo že en dan prej in jih shranimo v nepredušnih posodicah.)

2

Vaniljeva stroka razpolovimo po dolžini. Rabarbari po potrebi odstranimo vlakna, jo narežemo na manjše paličice in jih damo v veliko kozico skupaj s sladkorjem, vaniljo in 2 dl vode. Zavremo in nato počasi kuhamo, da se rabarbara komaj zmehča. Vaniljo zavržemo, rabarbaro vzamemo iz kozice, vendar tekočino prihranimo. Polovico sadja zmešamo s paličnim mešalnikom in pire skozi fino cedilo pretlačimo v skledo.

3

Rabarbarino tekočino, ki smo jo prihranili, pokuhamo, da se zgosti in spominja na sirup. Rabarbaro in sirup ohladimo (lahko ju pripravimo tudi do dva dni prej in do uporabe hranimo v hladilniku).

4

Preden postrežemo, čvrsto stepemo smetano in ji previdno dodamo rabarbarin pire, tako da so v smetani vidni rožnati valovi. Vetrce položimo na krožnik in vsakega obložimo s smetano. Na vrh tortic razporedimo preostale rabarbarine paličice in jih prelijemo z malo sirupa. S sirupom okrasimo tudi krožnik.

Priljubljeni recepti

»Pohane šnite« z borovničevim kompotom

Iz rubrike Otroci kuhamo

Enostavno

Mavrični španski vetrci

Španski vetrci so odlična izbira, kadar se sprašujemo, kako porabiti beljake

1 h 45 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.