© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kombuča (osnovni recept)

Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi

Kombuča (osnovni recept)

Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi

Čas priprave 15 min + ohlajanje + fermentiranje
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 liter
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kombuča

Sestavine

  • 60 g sladkorja
  • 3 vrečke čaja earl grey
  • 2 vrečki čaja english breakfast
  • 1 goba simbiotične kulture bakterij in kvasovk (scoby) in 1 dl tekočine za kombučo (v kompletu z gobo)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 60 g sladkorja
  • 3 vrečke čaja earl grey
  • 2 vrečki čaja english breakfast
  • 1 goba simbiotične kulture bakterij in kvasovk (scoby) in 1 dl tekočine za kombučo (v kompletu z gobo)

Postopek

1

V kozico damo sladkor, prilijemo 1 liter pravkar zavrele vode in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo čajne vrečke, namakajo naj se 5 minut. Nato jih odstranimo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi.

2

Ohlajen čaj prelijemo v velik kozarec z gobo in tekočino za kombučo. Kozarec prekrijemo s papirnatimi brisačkami ali muslinom ter dobro zatesnimo z elastiko ali vrvico. Postavimo ga na hladno temno mesto za 1 do 2 tedna, pri čemer po 1 tednu napitek vsak dan pokusimo – biti mora živahen in kiselkast, a ne prekisel. Ko nam je všeč, odstranimo gobo in odvzamemo 1 dl tekočine za naslednjič. Kombučo popijemo v nekaj dneh, hranimo pa jo v hladilniku. Lahko jo tudi še drugič fermentiramo po enem od spodnjih receptov.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.