Kaj boste skuhali danes?
Borovničeva pita z marelicami
Borovnice in marelice se čudovito ujamejo v barvi in okusu v tej piti z drobljencem
Borovničeva pita z marelicami
Borovnice in marelice se čudovito ujamejo v barvi in okusu v tej piti z drobljencem
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 225 g rjavega sladkorja
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 jajca
- 2 žlici mleka
- 150 g vaniljevega jogurta
- 300 g olupljenih izkoščičenih marelic
- 250 g borovnic
- maščoba za pekač
drobljenec
- 25 g masla
- 3 zvrhane žlice moke
- 3 žlice sladkorja demerara
- 1 žlička cimeta
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 225 g rjavega sladkorja
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 jajca
- 2 žlici mleka
- 150 g vaniljevega jogurta
- 300 g olupljenih izkoščičenih marelic
- 250 g borovnic
- maščoba za pekač
drobljenec
- 25 g masla
- 3 zvrhane žlice moke
- 3 žlice sladkorja demerara
- 1 žlička cimeta
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Kremasto zmešamo maslo, sladkor, moko s pecilnim praškom, jajca in mleko. Maso damo v pekač, vrh poravnamo in pečemo 25 minut, da je testo skoraj utrjeno.
Medtem si pripravimo sadje, jogurt in drobtine. Sestavine za drobtine zmešamo in maso nadrobimo.
Po 25 minutah peke vzamemo kolač iz pečice in ga hitro premažemo z jogurtom, obložimo s sadjem in posujemo z drobtinami. Vrnemo ga v pečico za 15 do 20 minut, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Kolač narežemo na kocke in postrežemo toplega ali hladnega.
Nasvet
Namesto svežih marelic lahko uporabimo vložene. Kozarec (400 g) vloženih marelic odcedimo in jih uporabimo kot sveže. Tudi vaniljev jogurt lahko nadomestimo z navadnim.