Kaj boste skuhali danes?
Borovničeva pita z marelicami
Borovnice in marelice se čudovito ujamejo v barvi in okusu v tej piti z drobljencem
Borovničeva pita z marelicami
Borovnice in marelice se čudovito ujamejo v barvi in okusu v tej piti z drobljencem
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 225 g rjavega sladkorja
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 jajca
- 2 žlici mleka
- 150 g vaniljevega jogurta
- 300 g olupljenih izkoščičenih marelic
- 250 g borovnic
- maščoba za pekač
drobljenec
- 25 g masla
- 3 zvrhane žlice moke
- 3 žlice sladkorja demerara
- 1 žlička cimeta
Triki shranjevanja in priprave kostanja za popoln okus
Na hladnem ga lahko hranite od dveh tednov do dobrega meseca dni. Svetujemo vam, da ga vmes redno pregledujete.
Najboljša domača pica iz pekača, ki vedno uspe
Klasična domača pica iz pekača, kot jo imamo radi Slovenci – mehko, zračno testo, bogat nadev in hrustljavi robovi. Preprost recept, ki vedno uspe!
Ovseni kruh brez kvasa – preprost, zdrav in poln okusa
Če iščete zdrav in preprost recept za kruh brez glutena in kvasa, ga boste našli kar doma. Z ovsenimi kosmiči ustvarite hrustljav, okusen in zdrav hlebček.
Sestavine
- 200 g zmehčanega masla
- 225 g rjavega sladkorja
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 3 jajca
- 2 žlici mleka
- 150 g vaniljevega jogurta
- 300 g olupljenih izkoščičenih marelic
- 250 g borovnic
- maščoba za pekač
drobljenec
- 25 g masla
- 3 zvrhane žlice moke
- 3 žlice sladkorja demerara
- 1 žlička cimeta
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Kremasto zmešamo maslo, sladkor, moko s pecilnim praškom, jajca in mleko. Maso damo v pekač, vrh poravnamo in pečemo 25 minut, da je testo skoraj utrjeno.
Medtem si pripravimo sadje, jogurt in drobtine. Sestavine za drobtine zmešamo in maso nadrobimo.
Po 25 minutah peke vzamemo kolač iz pečice in ga hitro premažemo z jogurtom, obložimo s sadjem in posujemo z drobtinami. Vrnemo ga v pečico za 15 do 20 minut, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Kolač narežemo na kocke in postrežemo toplega ali hladnega.
Nasvet
Namesto svežih marelic lahko uporabimo vložene. Kozarec (400 g) vloženih marelic odcedimo in jih uporabimo kot sveže. Tudi vaniljev jogurt lahko nadomestimo z navadnim.