© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pokrita krompirjeva pita z jabolki in sirom

Krompir in jabolka skupaj odlično delujeta.

Pokrita krompirjeva pita z jabolki in sirom

Krompir in jabolka skupaj odlično delujeta.

Čas priprave 1 h 50 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 10 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pokrita-krompirjeva-pita-z-jabolki-in-sirom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 800 g olupljenega krompirja
  • 50 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • ½ šopka timijana
  • 2 jabolki (najbolje sorta koksova oranžna reneta)
  • kanček limonovega soka
  • 500 g maslenega krhkega testa (svežega ali zamrznjenega)
  • moka za delovno površino
  • 175 g zrelega sira (npr. čedar ali drug aromatičen topljiv sir)
  • sol
  • poper
  • 25 g masla za po vrhu nadeva (po želji)
  • 1 jajce za premaz
  • vloženo zelje ali rdeča pesa za prilogo (po želji)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 800 g olupljenega krompirja
  • 50 g masla
  • 2 veliki čebuli
  • ½ šopka timijana
  • 2 jabolki (najbolje sorta koksova oranžna reneta)
  • kanček limonovega soka
  • 500 g maslenega krhkega testa (svežega ali zamrznjenega)
  • moka za delovno površino
  • 175 g zrelega sira (npr. čedar ali drug aromatičen topljiv sir)
  • sol
  • poper
  • 25 g masla za po vrhu nadeva (po želji)
  • 1 jajce za premaz
  • vloženo zelje ali rdeča pesa za prilogo (po želji)

Postopek

1

Olupljen krompir narežemo na 5 mm debele rezine. Damo ga v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 8 minut, da se zmehča, vendar še ne razpade. Odcedimo in pustimo, da v cedilu izpari. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Sir naribamo ali zdrobimo.

2

V globoki ponvi segrejemo maslo. Dodamo čebulo, malo solimo, vmešamo vejice timijana, nato pokrijemo in pražimo 8 minut, da se čebula zlato obarva in postekleni. Olupimo in narežemo jabolka ter jih zmešamo z limonovim sokom. Dodamo jih čebuli in nepokrite pražimo 5 minut. Večkrat premešamo. Vmešamo krompir in ohladimo. Timijan odstranimo.

3

Če imamo zamrznjeno testo, ga odtajamo. Slabi dve tretjini testa odrežemo in na pomokani delovni površini razvaljamo v dovolj velik krog, da lahko z njim obložimo globok model premera 23 cm in da nekaj testa visi čez rob. Model nato napolnimo s plastmi krompirja in jabolk ter sira. Eno žlico sira prihranimo. Po vrhu razporedimo koščke masla (po želji) in dobro začinimo s soljo in poprom. Testo, ki gleda čez rob, ob vrhu modla premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečico segrejemo na 190 °C in vanjo položimo nizek pekač, da se segreje.

4

Prestalo testo razvaljamo v dovolj velik krog, da pokrije pito. Robove stisnemo skupaj, s palcem pa pritisnemo po robu krog in krog modla, da odstranimo odvečno testo. Testeni pokrov premažemo z jajcem in naredimo nekaj odprtin, da para lahko uhaja. Model s pito damo na vroč nizek pekač in pečemo 1 uro. Deset minut pred koncem jo posipamo še s preostalim sirom, da se testo in sir zlato zapečeta. Pita naj se nekoliko ohladi v modlu, lahko pa jo postrežemo toplo ali hladno. Zraven lahko ponudimo tudi zelje ali rdečo peso.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.