© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pljučna pečenka z žara

Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru

Pljučna pečenka z žara

Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru

Čas priprave 1 h + mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pljučna pečenka z žara

Sestavine

  • 1,2 kg pljučne pečenke
  • 6 rezin pancete ali slanine
  • sol in poper
  • olje in kanček masla
  • kuhinjska vrvica
  • pekač za mariniranje

marinada

  • 2 skodelici rdečega vina
  • 2 šalotki
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
  • 1⁄4 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina

Sestavine

  • 1,2 kg pljučne pečenke
  • 6 rezin pancete ali slanine
  • sol in poper
  • olje in kanček masla
  • kuhinjska vrvica
  • pekač za mariniranje

marinada

  • 2 skodelici rdečega vina
  • 2 šalotki
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
  • 1⁄4 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina

Postopek

1

Za marinado šalotki olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Zeleno operemo, očistimo in prav tako drobno nasekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in naribamo. Česen olupimo in stremo. V primerno veliko posodo damo vino in primešamo šalotko, zeleno, korenček, česen, lovorova lista ter timijan.

2

Meso narežemo na 6 steakov, okoli njih ovijemo slanino in pričvrstimo z vrvico. Damo jih v pekač, rahlo namažemo z oljem, prelijemo marinado in posujemo z brinovimi jagodami. Meso pokrito mariniramo v hladilniku 2 do 4 ure. Vmes fileje večkrat obrnemo.

Pljučna pečenka z žara
3

Nato pripravimo žar in ga namažemo z oljem. Meso vzamemo iz marinade, ga dobro osušimo, vsako stran fileja začinimo s soljo in poprom ter pečemo 4 do 6 minut na vsaki strani. Rob, ovit s slanino, pečemo 2 do 3 minute, da slanina postane hrustljava. Pečene fileje namažemo z maslom in shranimo na toplem.

Pljučna pečenka z žara

Priljubljeni recepti

Marelični drobljenec z mandlji

Marelični drobljenec bo priklical spomine na poletje

Enostavno

Banana split s soljeno karamelno omako

Legendarna klasika - tokrat pripravljena na žaru.

30 min
Enostavno

Ješprenjka ali skuha

Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike

Enostavno

Jagodna marmelada

S sočnimi koščki jagod - kakor nalašč za kolače in opečen kruh

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.