© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pljučna pečenka z žara

Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru

Pljučna pečenka z žara

Pljučna pečenka se odlično znajde tudi na žaru

Čas priprave 1 h + mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pljučna pečenka z žara

Sestavine

  • 1,2 kg pljučne pečenke
  • 6 rezin pancete ali slanine
  • sol in poper
  • olje in kanček masla
  • kuhinjska vrvica
  • pekač za mariniranje

marinada

  • 2 skodelici rdečega vina
  • 2 šalotki
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
  • 1⁄4 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina

Sestavine

  • 1,2 kg pljučne pečenke
  • 6 rezin pancete ali slanine
  • sol in poper
  • olje in kanček masla
  • kuhinjska vrvica
  • pekač za mariniranje

marinada

  • 2 skodelici rdečega vina
  • 2 šalotki
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
  • 1⁄4 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina

Postopek

1

Za marinado šalotki olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Zeleno operemo, očistimo in prav tako drobno nasekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in naribamo. Česen olupimo in stremo. V primerno veliko posodo damo vino in primešamo šalotko, zeleno, korenček, česen, lovorova lista ter timijan.

2

Meso narežemo na 6 steakov, okoli njih ovijemo slanino in pričvrstimo z vrvico. Damo jih v pekač, rahlo namažemo z oljem, prelijemo marinado in posujemo z brinovimi jagodami. Meso pokrito mariniramo v hladilniku 2 do 4 ure. Vmes fileje večkrat obrnemo.

Pljučna pečenka z žara
3

Nato pripravimo žar in ga namažemo z oljem. Meso vzamemo iz marinade, ga dobro osušimo, vsako stran fileja začinimo s soljo in poprom ter pečemo 4 do 6 minut na vsaki strani. Rob, ovit s slanino, pečemo 2 do 3 minute, da slanina postane hrustljava. Pečene fileje namažemo z maslom in shranimo na toplem.

Pljučna pečenka z žara

Priljubljeni recepti

Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom

Rakci in riba na nabodalih s tropskim pridihom

20 min
Enostavno

»Pohane šnite« z borovničevim kompotom

Iz rubrike Otroci kuhamo

Enostavno

Morska žaba v zeliščni skorjici

Ta morska žaba je slastna riba, ki je preprosta za pripraviti.

40 min
Enostavno

Sladka lazanja iz palačink

Čeprav so mesne lazanje najslajše, vas ta iz palačink prav zagotovo ne bo razočarala!

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.