Kaj boste skuhali danes?
Pečen piščanec z rožmarinom in limono
Pečen piščanec z rožmarinom in limono
Sestavine
- 20 g svežega rožmarina
- 3 žlice masla
- 1 strok česna
- 1 limona
- ½ majhnega rdečega čilija
- 1 piščanec, težak približno 1,25 kg
- 4 srednje veliki korenčki
Nove ideje za fina kosila, pripravljena v pol ure
Čas hiti mimo, mi pa z njim – a kljub hitenju si lahko privoščimo okusno domače kosilo. Preglejte pestre recepte za kosila, pripravljena, kot bi mignil.
Če se bojite priprave potice, izberite to martinovo sladico
Kar nekoliko nenavadno bi bilo, če po krepki martinovi pojedini ne bi postregli še sladice. Tokrat smo se odločili za malce manj klasičen aromatičen makov venec.
Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.
Sestavine
- 20 g svežega rožmarina
- 3 žlice masla
- 1 strok česna
- 1 limona
- ½ majhnega rdečega čilija
- 1 piščanec, težak približno 1,25 kg
- 4 srednje veliki korenčki
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Česen stremo. Naribamo limonovo lupinico in nato limono razpolovimo. Čiliju odstranimo semena in ga nasekljamo. Lističe dveh vejic rožmarina zelo drobno sesekljamo in jih zmešamo z dvema žlicama masla, česnom, limonovo lupinico in čilijem. Kožo piščanca previdno dvignemo in meso na obeh straneh premažemo z masleno mešanico. Preostalo maslo namažemo po zunanji površini piščanca. Piščanca nadevamo z limono.
Piščanca skupaj z očiščenim korenjem položimo na rešetko, ki smo jo postavili v srednje velik pekač. Meso začinimo in posipamo s preostalim rožmarinom. Piščanca pečemo 1 uro in 10 minut ali tako dolgo, da so njegovi sokovi bistri, ko zabodemo v meso. Meso vzamemo iz pečice in ga pustimo 10 minut počivati, preden ga razrežemo. Postrežemo ga na pladnju s korenjem in skodelico sokov, ki so se nabrali pri peki.
Nasvet
Solata
K piščancu lahko postrežete okusno solato. Hrustljave solatne liste zmešajte z nekaj pečene rdeče paprike in s črnimi olivami. Posujte z nekaj žlicami praženih pinjol in zabelite z oljčnim oljem in rdečim vinskim kisom.
Hitra zelena omaka
Nasekljajte pest peteršilja in ga zmešajte z 1 žlico kaper, 1 drobno nasekljano šalotko, 1 žlico balzamičnega kisa in 2 žlicama ekstra deviškega oljčnega olja, solite in poprajte.