Kaj boste skuhali danes?
Kokošja juha s koruzo
Polna vitaminov in okusa, pa še pogreje nas.
Kokošja juha s koruzo
Polna vitaminov in okusa, pa še pogreje nas.
Sestavine
juha
- 2 čebuli
- 1 por
- 2 korenčka
- 2 lovorova lista
- 6 zrn črnega popra
- vejice peteršilja
- 4 stebla zelene
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1,3 kg očiščenega piščanca
jušni vložek
- 2 večja korenčka
- 2 pora
- 2 kuhana koruzna storža
- 200 g rezancev
- manjši šopek peteršilja za posip
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Vse, kar morate vedeti o uporabi dresirne vrečke
Dresirna vrečka lahko v kuhinji hitro postane naša najboljša prijateljica, a le, če jo uporabljamo pravilno in si prihranimo nepotrebno packanje.
Sestavine
juha
- 2 čebuli
- 1 por
- 2 korenčka
- 2 lovorova lista
- 6 zrn črnega popra
- vejice peteršilja
- 4 stebla zelene
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1,3 kg očiščenega piščanca
jušni vložek
- 2 večja korenčka
- 2 pora
- 2 kuhana koruzna storža
- 200 g rezancev
- manjši šopek peteršilja za posip
Postopek
Pripravimo zelenjavo za juho. Čebuli olupimo in ju narežemo na četrtine, por očistimo in narežemo na večje kose, korenčka ostrgamo in narežemo na tanke rezine. Zeleno grobo nasekljamo.
V večjo posodo damo vso očiščeno zelenjavo za juho, piščanca in preostale sestavine. Vse skupaj zalijemo s 3 litri hladne vode in zavremo. Nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo 1 uro do 1,5 ure, da se piščanec skuha. Vsakih 20 minut iz juhe posnamemo . Piščanca vzamemo iz juhe in ga damo na krožnik, da se ohladi. Juho precedimo in ji odstranimo čim več maščobe.
Posodo, v kateri se je kuhala juha, splaknemo in vanjo vlijemo precejeno juho. Spet jo segrejemo in na visokem ognju kuhamo, da se malo zreducira; potrebujemo približno 2 litra tekočine. Dodamo nasekljan korenček, drobno narezan por in kuhljamo 10 minut.
Medtem piščancu odstranimo meso in ga natrgamo na manjše kose, kožo in kosti pa zavržemo. Meso dodamo juhi skupaj s koruznimi zrni, ki smo jih predhodno odrezali s storžev. Dodamo rezance in kuhljamo še 7 minut, da se zrna in rezanci do konca skuhajo. Juho razdelimo na krožnike in posujemo s peteršiljem.
Nasvet
Juho lahko tudi zamrznemo. Odstavimo jo z ognja, še preden vanjo zakuhamo rezance, jo popolnoma ohladimo in zamrznemo. Pred postrežbo jo odtalimo in šele nato nežno segrejemo ter vanjo zakuhamo rezance. Juha se hitreje odtali, če jo zamrznemo v manjših posodah.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fižolova solata s sojo in feto
Škampi na buzaro "na belo"
Koruzne pogačice
Koruzne pogačice so pripravljene, kot bi mignil, skupaj s solato pa so lahko odlična malica.
Grozdni kolač s citrusno aromo
Grozdje in citrusi poskrbijo, da je kolač zares aromatičen