
Piroški z jabolki
Piroški z jabolki

Sestavine
testo
- 3 skodelice pšenične moke
- 1 skodelica toplega mleka
- 150 g masla
- 1 zavitek suhega kvasa (11 g)
- 1 žlička sladkorja
nadev
- 4 srednje velika jabolka
- 1–2 žlici rozin
- cimet po okusu
- 2 žlici sladkorja
- maslo za peko
- jajce za premaz

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."
Sestavine
testo
- 3 skodelice pšenične moke
- 1 skodelica toplega mleka
- 150 g masla
- 1 zavitek suhega kvasa (11 g)
- 1 žlička sladkorja
nadev
- 4 srednje velika jabolka
- 1–2 žlici rozin
- cimet po okusu
- 2 žlici sladkorja
- maslo za peko
- jajce za premaz
Postopek
Kvas zmešamo v pol skodelice toplega mleka, dodamo žličko sladkorja in pustimo, da vzhaja 20 minut. Nato mleko zlijemo v posodo, dodamo še preostanek toplega mleka, 3 skodelice moke in zmehčano maslo (ne stopljeno!). Testo mesimo najprej z lopatico, nato z rokami, da postane elastično in se ne lepi več na roke. Nato ga pustimo vzhajati pol ure.
Medtem pripravimo nadev. Jabolka očistimo, olupimo in drobno narežemo. Prestavimo jih v globok krožnik in potresemo s cimetom. Vmešamo tudi rozine.
Iz vzhajanega testa oblikujemo kroglice velikosti žogice za namizni tenis. Testo razvaljamo ali z rokami raztegnemo v kroge s premerom okoli 12 cm. Kroge posujemo s sladkorjem (približno pol čajne žličke za vsak krog) in nanj položimo žlico pripravljenega nadeva. Zalepimo vogale in piroške z zalepljenim delom polagamo na pekač, ki smo ga namazali z maslom ali obložili s papirjem za peko. Po želji na testu z nožem naredimo vzorec.
Piroške pustimo stati 10 do 15 minut, nato jih premažemo z razžvrkljanim rumenjakom ter pečemo pri temperaturi 180 °C 25 do 30 minut, da lepo porjavijo. Piroške iz pekača preložimo na krožnik in jih pokrijemo s tanko krpo, da se malo ohladijo.