
Kaj boste skuhali danes?
Nadevane sardele po sicilijansko
Sardele so lahko prava poslastica – tele zvite sicilijanske lepotice pa so naravnost božanske!
Nadevane sardele po sicilijansko
Sardele so lahko prava poslastica – tele zvite sicilijanske lepotice pa so naravnost božanske!

Sestavine
- 8 sardel
- 85 g svežih krušnih drobtin (glej nasvet)
- 50 g izkoščičenih črnih oliv
- velika pest peteršilja
- majhna pest metinih lističev
- 1 limona
- 4 slani fileji sardonov (inčunov)
- 1 strok česna
- 25 g pinjol
- 25 g zlatih rozin (sultanin)
- ščep suhega zdrobljenega čilija (po želji)
- 1 velik koromač
- 3 žlice oljčnega olja
- 8 lovorovih listov
- sol
- črni poper

Pripravite babko, imeniten kolač, ki je osvojil svet
Babka ali baba je kvašeno pecivo, ki izvira iz Poljske in okolice, zaradi čudovitega izgleda, puhastega testa in raznolikih okusov pa so jo vzljubili po vsem svetu.

Skrivnost popolno pečene slanine: tri preverjene metode
Nasveti za vse, ki obožujete pečeno slanino. Preizkusili smo več metod in izbrali tiste, ki prinašajo najbolj slastne rezultate: v ponvi, pečici in mikrovalovki.

Preprosti triki za varčno kuhanje, ki jih je vredno poznati
Se vam ne zdi, da so generacije pred nami znale živeti skromneje in varčnejše? Zbrali smo nasvete za varčne korake v kuhinji, ki bodo vsakomur prišli prav.
Sestavine
- 8 sardel
- 85 g svežih krušnih drobtin (glej nasvet)
- 50 g izkoščičenih črnih oliv
- velika pest peteršilja
- majhna pest metinih lističev
- 1 limona
- 4 slani fileji sardonov (inčunov)
- 1 strok česna
- 25 g pinjol
- 25 g zlatih rozin (sultanin)
- ščep suhega zdrobljenega čilija (po želji)
- 1 velik koromač
- 3 žlice oljčnega olja
- 8 lovorovih listov
- sol
- črni poper
Postopek
Sardele filiramo »na metuljčka« (repe jim pustimo). Pečico segrejemo na 200 °C. Olive grobo nasekljamo. Peteršilj nasekljamo na grobo, meto pa na drobno. Naribamo limonovo lupinico, sadež pa narežemo na rezine. Koromač narežemo na tanke rezine, zelene vršičke prihranimo.
V multipraktik damo drobtine, olive, peteršilj, meto, limonovo lupinico, sardone in strt česen, vse skupaj grobo sesekljamo, stresemo v skledo, primešamo pinjole, zlate rozine, čili (če ga imamo) in dobro mero črnega popra. V majhen pekač naložimo rezine koromača in pokapljamo z malo oljčnega olja.
Sardele s kožo navzdol polagamo na delovno površino, jih obložimo z malo drobtinaste mešanice in vsako pokapamo s ½ žličke oljčnega olja. Fileje zvijemo tako, da repi štrlijo navzgor. Pričvrstimo jih z zobotrebci, nato ob straneh dodamo še malo nadeva.
Zvite sardele položimo na koromač v pekaču, posujemo s preostalo drobtinasto mešanico, mednje pa potaknemo limonove rezine in lovorove liste. Pokapljamo jih s preostalim oljčnim oljem, solimo in popramo. Pečemo 20 minut, da so ribe pečene, drobtine pa zlate in hrustljave. Posujemo jih s prihranjenimi koromačevimi vršički in postrežemo.
Nasvet
Sveže krušne drobtine pripravimo tako, da en dan staremu kruhu odstranimo skorjo in ga v sekljalniku zmeljemo v drobtine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Baba z robidnicami in aromatično kremo
Baba ali babka je tradicionalni poljski kolač iz kvašenega testa.
Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom
Klasična panakota z osvežujočim prelivom