Kaj boste skuhali danes?
Pindžur
Klasična priloga iz paprik in jajčevcev, kot nalašč za piknik ali kako drugo mesno pojedino.
Pindžur
Klasična priloga iz paprik in jajčevcev, kot nalašč za piknik ali kako drugo mesno pojedino.
Sestavine
- 5 kg rdečih paprik
- 1,5 kg jajčevcev
- 2 kg paradižnika
- 3 dl olja
- 2 žlici soli
- 125 g sladkorja
- 1–2 feferona
- 2,5–3 dl vinskega kisa
- šopek peteršilja
- 1 manjša glavica česna
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 5 kg rdečih paprik
- 1,5 kg jajčevcev
- 2 kg paradižnika
- 3 dl olja
- 2 žlici soli
- 125 g sladkorja
- 1–2 feferona
- 2,5–3 dl vinskega kisa
- šopek peteršilja
- 1 manjša glavica česna
Postopek
Cele paprike pečemo 30 minut pri 220 °C, na debele rezine narezane jajčevce pa 30 minut na 180 °C. Pečene paprike pokrijemo in ohladimo, nato jih olupimo, razpolovimo in očistimo semenje. Vso zelenjavo preložimo v cedilo, da se dobro odcedi. Paradižnik na dnu zarežemo, potopimo v vrelo vodo za 2 minuti, ga olupimo in narežemo na kocke. Paprike in jajčevce z nožem drobno nasekljamo.
Paradižnik dušimo v večji posodi, in ko začne razpadati, mu dodamo nasestem mešanju segrevamo na zmernem ognju. Premešamo, dodamo olje, sol, sladkor, kis in nasekljane feferone. Pindžur kuhamo približno 2 uri in pol. 20 minut pred koncem kuhanja mu dodamo nasekljan česen in peteršilj.
Vrel pindžur nalijemo v vroče kozarce. Zložimo jih v pečico, ogreto na 110 °C, in pustimo, da se ohladijo. Nato kozarce zapremo ter shranimo v hladen in temen prostor.