
Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki
Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!
Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki
Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!

Sestavine
- 1 velika rdeča čebula
- rastlinsko olje za praženje
- sol
- 125 g maslene buče
- 125 g sladkega krompirja
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)
- 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)
cmoki
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 g masla
- 70 g zrelega čedarja ali drugega
- aromatičnega topljivega sira

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 velika rdeča čebula
- rastlinsko olje za praženje
- sol
- 125 g maslene buče
- 125 g sladkega krompirja
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)
- 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)
cmoki
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 g masla
- 70 g zrelega čedarja ali drugega
- aromatičnega topljivega sira
Postopek
Čebulo narežemo na lističe. V veliki težki nepregorni kozici na srednji temperaturi segrejemo malo rastlinskega olja, dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo 7 minut, da se čebula zmehča. Medtem na kocke narežemo bučo in olupljen sladki krompir, ju dodamo v ponev in pražimo nekaj minut. Nato dodamo paradižnik, fižol in 2,5 dl vode. Vmešamo čilijevo pasto in solimo po okusu. Kozico pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo na nizki do srednji temperaturi 25 minut ali toliko časa, da omaka povre in je sladki krompir mehak.
Pečico segrejemo na 200 °C. Moko zmešamo s ½ žličke soli. Dodamo na kocke narezano maslo in zmanemo s prsti, da mešanica spominja na fine drobtine. Primešamo nariban sir, nato na hitro vmešamo še 4 žlice mrzle vode. Testo oblikujemo v 8 kroglic. Položimo jih na vrh enolončnice in odkrito kozico postavimo v pečico za 15 do 20 minut ali toliko časa, da cmoki narastejo in se rahlo zlato rjavo obarvajo. Enolončnico po želji posujemo s čilijem jalapeño, narezanim na tanke kolobarčke, in postrežemo.