Kaj boste skuhali danes?
Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki
Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!
Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki
Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!
Sestavine
- 1 velika rdeča čebula
- rastlinsko olje za praženje
- sol
- 125 g maslene buče
- 125 g sladkega krompirja
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)
- 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)
cmoki
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 g masla
- 70 g zrelega čedarja ali drugega
- aromatičnega topljivega sira
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 1 velika rdeča čebula
- rastlinsko olje za praženje
- sol
- 125 g maslene buče
- 125 g sladkega krompirja
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
- 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)
- 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)
cmoki
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 g masla
- 70 g zrelega čedarja ali drugega
- aromatičnega topljivega sira
Postopek
Čebulo narežemo na lističe. V veliki težki nepregorni kozici na srednji temperaturi segrejemo malo rastlinskega olja, dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo 7 minut, da se čebula zmehča. Medtem na kocke narežemo bučo in olupljen sladki krompir, ju dodamo v ponev in pražimo nekaj minut. Nato dodamo paradižnik, fižol in 2,5 dl vode. Vmešamo čilijevo pasto in solimo po okusu. Kozico pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo na nizki do srednji temperaturi 25 minut ali toliko časa, da omaka povre in je sladki krompir mehak.
Pečico segrejemo na 200 °C. Moko zmešamo s ½ žličke soli. Dodamo na kocke narezano maslo in zmanemo s prsti, da mešanica spominja na fine drobtine. Primešamo nariban sir, nato na hitro vmešamo še 4 žlice mrzle vode. Testo oblikujemo v 8 kroglic. Položimo jih na vrh enolončnice in odkrito kozico postavimo v pečico za 15 do 20 minut ali toliko časa, da cmoki narastejo in se rahlo zlato rjavo obarvajo. Enolončnico po želji posujemo s čilijem jalapeño, narezanim na tanke kolobarčke, in postrežemo.