© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki

Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!

Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki

Pikantna enolončnica, ki pogreje in očara!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pikantna enolončnica s sirovimi cmoki

Sestavine

  • 1 velika rdeča čebula
  • rastlinsko olje za praženje
  • sol
  • 125 g maslene buče
  • 125 g sladkega krompirja
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
  • 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
  • 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)
  • 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)

cmoki

  • 125 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 60 g masla
  • 70 g zrelega čedarja ali drugega
  • aromatičnega topljivega sira
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1 velika rdeča čebula
  • rastlinsko olje za praženje
  • sol
  • 125 g maslene buče
  • 125 g sladkega krompirja
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
  • 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
  • 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)
  • 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)

cmoki

  • 125 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 60 g masla
  • 70 g zrelega čedarja ali drugega
  • aromatičnega topljivega sira

Postopek

1

Čebulo narežemo na lističe. V veliki težki nepregorni kozici na srednji temperaturi segrejemo malo rastlinskega olja, dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo 7 minut, da se čebula zmehča. Medtem na kocke narežemo bučo in olupljen sladki krompir, ju dodamo v ponev in pražimo nekaj minut. Nato dodamo paradižnik, fižol in 2,5 dl vode. Vmešamo čilijevo pasto in solimo po okusu. Kozico pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo na nizki do srednji temperaturi 25 minut ali toliko časa, da omaka povre in je sladki krompir mehak.

2

Pečico segrejemo na 200 °C. Moko zmešamo s ½ žličke soli. Dodamo na kocke narezano maslo in zmanemo s prsti, da mešanica spominja na fine drobtine. Primešamo nariban sir, nato na hitro vmešamo še 4 žlice mrzle vode. Testo oblikujemo v 8 kroglic. Položimo jih na vrh enolončnice in odkrito kozico postavimo v pečico za 15 do 20 minut ali toliko časa, da cmoki narastejo in se rahlo zlato rjavo obarvajo. Enolončnico po želji posujemo s čilijem jalapeño, narezanim na tanke kolobarčke, in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.