
Dušena divjačina s čilijem in čokolado
Dušena divjačina s čilijem in čokolado

Čokolada da tej divjačinski enolončnici prav posebno globino in sijaj.
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1,5 kg divjačine
- 3 večji korenčki
- 1 čebula
- 1 žlica kuminovih semen
- 1 žlička mletega koriandra
- ščep čilija v prahu
- 1 manjša cimetova palčka
- 1 cel rdeč čili
- 1 zvrhana žlica moke
- 5 dl rdečega vina
- 3 dl goveje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 1 velika timijanova vejica
- 2 lovorova lista
- 50 g temne čokolade (z več kot 70 % kakava)

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1,5 kg divjačine
- 3 večji korenčki
- 1 čebula
- 1 žlica kuminovih semen
- 1 žlička mletega koriandra
- ščep čilija v prahu
- 1 manjša cimetova palčka
- 1 cel rdeč čili
- 1 zvrhana žlica moke
- 5 dl rdečega vina
- 3 dl goveje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 1 velika timijanova vejica
- 2 lovorova lista
- 50 g temne čokolade (z več kot 70 % kakava)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Olje segrejemo v večji ognjevarni posodi za narastke in na njem z vseh strani popečemo na kocke narezano meso. Čebulo in korenje nasekljamo in ju dodamo divjačini. Vse skupaj rahlo popražimo, nato pa vmešamo začimbe, čili in moko ter nekaj minut pražimo. Prilijemo vino, jušno osnovo in paradižnik ter dodamo zelišča. Segrevamo do vretja.
Pekač pokrijemo s pokrovom in ga damo v pečico. Dušimo eno uro in pol, nato pokrov odstranimo in kuhljamo še eno uro odkrito, da postane meso res mehko. Pekač vzamemo iz pečice in jed rahlo ohladimo. Vmešamo čokolado in postrežemo.