
Pečeno koščičasto sadje z vaniljo
Pečeno koščičasto sadje z vaniljo

Sestavine
- 170 g rjavega sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 5 strokov kardamoma
- lupina in sok 1 limete
- 6 marelic
- 3 breskve
- 3 nektarine
- sladoled, ko postrežemo

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 170 g rjavega sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 5 strokov kardamoma
- lupina in sok 1 limete
- 6 marelic
- 3 breskve
- 3 nektarine
- sladoled, ko postrežemo
Postopek
Sadje operemo, ga razpolovimo in odstranimo koščice. Breskve in nektarine narežemo na četrtine, marelice pa pustimo razpolovljene. Vaniljev strok razpolovimo.
Pečico segrejemo na 220 °C. Sladkor, vaniljev strok, kardamom, limetino lupino in sok damo v posodo kuhinjskega sekljalnika ali robota ter zmeljemo; to lahko naredimo tudi v tolkaču. Narezano sadje stresemo v nizek pekač in ga posujemo s sladkorno mešanico.
Pečemo 20 minut, da se sadje zmehča, vendar je še vedno čvrsto, iz sladkorja in sadnih sokov pa nastane sirupasta omaka. Postrežemo s sladoledom. Če nam kaj sladice ostane, jo shranimo v hladilniku za največ 2 dni.