Kaj boste skuhali danes?
Pečeni ringloji z balzamičnimi borovnicami
Tako preprosto, pa tako dobro. S kepico sladoleda bo ta sladica nepozabna!
Pečeni ringloji z balzamičnimi borovnicami
Tako preprosto, pa tako dobro. S kepico sladoleda bo ta sladica nepozabna!
Sestavine
- 1 žlica masla sobne temperature
- 75 g in še 2 žlici rjavega sladkorja
- 6 ringlojev (ali 10–12 sliv)
- 1 vaniljev strok
- 200 g borovnic
- 5 žlic balzamičnega kisa
- vaniljev ali čokoladni sladoled, ko postrežemo
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1 žlica masla sobne temperature
- 75 g in še 2 žlici rjavega sladkorja
- 6 ringlojev (ali 10–12 sliv)
- 1 vaniljev strok
- 200 g borovnic
- 5 žlic balzamičnega kisa
- vaniljev ali čokoladni sladoled, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Ringloje ali slive razpolovimo in jim odstranimo koščice. Izberemo pekač, v katerega bomo lahko ringlojeve ali slivove polovice tesno zložili v eni plasti. Dno pekača namažemo z maslom in ga posujemo z 2 žlicama sladkorja, nato vanj položimo vaniljev strok, ki smo ga razpolovili po dolgem in počez (en kos stroka prihranimo). Zdaj v pekač razporedimo ringlojeve ali slivove polovice s prerezano stranjo navzdol in jih pokapamo z 2 žlicama vode. Pečemo 10 do 15 minut ali toliko časa, da je sadje zelo mehko.
Medtem v kozici zmešamo 75 g sladkorja, prihranjeni kos vaniljevega stroka, 150 g borovnic in balzamični kis. Vse skupaj segrejemo in pustimo živahno brbotati 8 do 10 minut ali toliko časa, da borovnice začnejo razpadati in nastane sirupasta omaka. Dodamo preostale borovnice in odstavimo.
Ko je sadje pečeno, ga obrnemo in prelijemo z borovničevo omako. Pustimo počivati vsaj 10 minut, nato pojemo toplo ali na sobni temperaturi. Zraven postrežemo še sladoled.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!
Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.