© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečene hruške s šodojem s penino

Hruške iz pečice in šodo za retro pridih

Pečene hruške s šodojem s penino

Hruške iz pečice in šodo za retro pridih

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pečene hruške s šodojem s penino

Sestavine

  • 6 zrelih hrušk
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • lupinica 1 bio limone
  • 1 žlica sesekljanih nesoljenih pistacij
  • 1 1⁄2 vaniljevega stroka

šodo

  • 2 velika rumenjaka (beljaka prihranimo, glej opombo)
  • 0,75 dl penine
  • 30 g rjavega sladkorja

Sestavine

  • 6 zrelih hrušk
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • lupinica 1 bio limone
  • 1 žlica sesekljanih nesoljenih pistacij
  • 1 1⁄2 vaniljevega stroka

šodo

  • 2 velika rumenjaka (beljaka prihranimo, glej opombo)
  • 0,75 dl penine
  • 30 g rjavega sladkorja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Hruške razpolovimo, z žličko odstranimo peščišča in izvlečemo peclje. Sladkor muskovado zmešamo z limonovo lupinico in pistacijami ter z mešanico nadevamo vdolbinice v hruškah.

2

Cel vaniljev strok razpolovimo (tako da imamo skupaj 3 polovice), potem pa vsako polovico prerežemo še po dolgem. Na vsako hruškovo polovico položimo kos stroka, tako da štrli ven tam, kjer je bil pecelj. Hruške položimo na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in jih postavimo v pečico za 15 minut.

3

Za šodo damo rumenjake, penino in sladkor v kovinsko ali stekleno skledo in jo postavimo na kozico z vodo, ki zelo rahlo vre (skleda se ne sme dotikati vode). Z električnim mešalnikom stepamo približno 15 minut, da se mešanica toliko zgosti, da počasi pade z metlic. Šodo previdno naložimo na hruškove polovice, tako da je površina prekrita, potem pa jih zapečemo pod zelo vročim žarom v pečici ali pa s kuhinjskim gorilnikom, da se šodo rjavo obarva.

Beljaki

Beljaka, ki ostaneta pri tem receptu, uporabimo za španske vetrce.

Priljubljeni recepti

Parfe iz piščančjih jeter z rozinami

Jetrni parfe kot popoln uvod v prefinjen obed

20 min
Enostavno

Krhki žepki z breskvami in malinami

Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota

Enostavno

Poletna juha s kumarično kremo

Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim oljčnim oljem – in že je pripravljeno kosilo!

Enostavno

Kremasta rabarbara v kozarcu

Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.