
Pečena teletina z omako iz tunine
Vitello tonnato
Pečena teletina z omako iz tunine
Vitello tonnato

Sestavine
- telečji oreh (približno 1 kg)
- 2 korenčka
- 1 čebula
- ¼ gomolja zelene
- nekaj vejic peteršilja
- 1 paradižnik
- olje za pečenje
- zelenjavna jušna osnova za zalivanje
- kapre, češnjevi paradižniki in rukola za okras
omaka iz tunine
- sol
- sveže zmlet poper
- 150 g tunine iz pločevinke
- 2 sardonova fileja
- 3 žlice kaper
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- nekaj lističev bazilike
- 3 žlice belega balzamičnega kisa

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj skuhati iz bučk? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.

Po navodilih slaščičarskih mojstrov: kako pravilno stopiti čokolado
Čeprav lahko v teh vročih dneh čokolado brez težav zmehčamo že na okenski polici, mojstri prisegajo na naslednja navodila za topljenje čokolade.
Sestavine
- telečji oreh (približno 1 kg)
- 2 korenčka
- 1 čebula
- ¼ gomolja zelene
- nekaj vejic peteršilja
- 1 paradižnik
- olje za pečenje
- zelenjavna jušna osnova za zalivanje
- kapre, češnjevi paradižniki in rukola za okras
omaka iz tunine
- sol
- sveže zmlet poper
- 150 g tunine iz pločevinke
- 2 sardonova fileja
- 3 žlice kaper
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- nekaj lističev bazilike
- 3 žlice belega balzamičnega kisa
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Teletino začinimo s soljo in poprom. Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na drobne kocke. V globokem pekaču segrejemo malo olja in meso z vseh strani močno popečemo. Dodamo zelenjavo in vejice peteršilja ter vse skupaj pečemo v pečici približno uro in pol. Meso med pečenjem večkrat obrnemo in zalijemo z zelenjavno osnovo. Po približno eni uri pečenja znižamo temperaturo v pečici na 160 °C.
Medtem pripravimo omako. V posodo sekljalnika damo tunino, sardele, kapre, perutninsko osnovo, lističe bazilike in balzamični kis ter naredimo gladek pire. Po želji ga začinimo s soljo in poprom.
Pečeno teletino vzamemo iz pečice in pustimo, da se v mesnem soku ohladi. Nato pečenko narežemo na tanke rezine. Dekorativno jih serviramo na primerno ohlajene krožnike in prelijemo s pripravljeno omako. Preden jed ponudimo, jo okrasimo s kaprami, paradižniki in rukolo.
Nasvet
Če meso spečemo že prejšnji dan in dobro ohladimo, ga bomo še lažje narezali na tanke rezine.