
Paradižnikova juha s sirovimi kruhki
Paradižnikova juha s sirovimi kruhki

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlička suhega origana
- 1 strok česna
- majhen šopek bazilike
- 400 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- sol
- poper
opečen kruh s sirom
- 2 opečeni rezini kruha s hrustljavo skorjo
- 2 žlički kvasovega namaza (ali malo sojine omake)
- 50 g naribanega parmezana

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlička suhega origana
- 1 strok česna
- majhen šopek bazilike
- 400 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- sol
- poper
opečen kruh s sirom
- 2 opečeni rezini kruha s hrustljavo skorjo
- 2 žlički kvasovega namaza (ali malo sojine omake)
- 50 g naribanega parmezana
Postopek
V kozici na srednji temperaturi segrejemo olje, dodamo grobo nasekljano čebulo in dober ščep soli ter pražimo kakih 5 minut, da se zmehča. Dodamo origano, sesekljan česen in lističe bazilike ter pražimo še minuto. Dodamo paradižnik, prazno pločevinko do polovice napolnimo z vodo in jo prilijemo v kozico. Kuhljamo 10 minut, nato zmešamo s paličnim mešalnikom ter solimo in popramo po okusu.
Medtem razgrejemo žar v pečici. Rezini kruha namažemo s kvasovim namazom (ali pokapamo z malo sojine omake) in posujemo z naribanim parmezanom. Položimo ju na pekač in postavimo pod žar za 3 do 5 minut, da se sir zlato rjavo obarva. Juho razdelimo v skodeli in na vsako porcijo položimo rezino kruha s sirom. Čez nameljemo črni poper in ponudimo.