© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pastinakovi kroketi

Pastinakovi kroketi

Čas priprave 2 h 20 min + hlajenje in 1 ura za zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za pribl. 20 kroketov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pastinakovi kroketi

Sestavine

  • 350 g pastinaka
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 2 šalotki
  • 25 g hrena iz kozarčka
  • 75 g moke
  • 2 veliki jajci
  • 85 g krušnih drobtin
  • 1–2 l rastlinskega olja za cvrenje

bešamelna omaka

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 75 g čedarja
  • ½ žličke dijonske gorčice
  • ½ žlice worcesterske omake
  • 100 g grojerja
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 350 g pastinaka
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 2 šalotki
  • 25 g hrena iz kozarčka
  • 75 g moke
  • 2 veliki jajci
  • 85 g krušnih drobtin
  • 1–2 l rastlinskega olja za cvrenje

bešamelna omaka

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 75 g čedarja
  • ½ žličke dijonske gorčice
  • ½ žlice worcesterske omake
  • 100 g grojerja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Korene pastinaka ostrgamo, položimo v pooljen pekač in pečemo uro in pol. Nato jih vzamemo iz pečice in narežemo na kose.

2

Medtem naredimo bešamel. Čedar in grojer nastrgamo. V kozici pri nizki temperaturi stopimo maslo, mu dodamo moko in premešamo. Odstavimo in postopoma dodajamo mleko; vsakokrat, ko ga nekoliko prilijemo, ga razmešamo z masleno-moknato mešanico, preden prilijemo novo porcijo. Znova postavimo na kuhalnik in pri nizki temperature kuhamo, dokler se ne zgosti. Vmešamo preostale sestavine razen grojerja, dodamo ½ žličke soli in odstavimo. Dodamo grojer in dobro premešamo.

3

Ko je pastinak dovolj ohlajen, da ga lahko prijemamo, ga v multipraktiku zmeljemo in postavimo na stran. V kozici segrejemo maslo. Dodamo drobno sesekljano šalotko in pražimo kakih 10 minut, da se zmehča in porumeni. Stresemo jo v večjo skledo, dodamo pastinakov pire, bešamel in hren, solimo in popramo po okusu, premešamo, pokrijemo in postavimo v hladilnik. Ko je zmes že skoraj mrzla, jo z žlico nadevamo v vrečko za brizganje z nastavkom, širokim 3 cm, ter nabrizgamo valje na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač damo v zamrzovalnik za 1 uro oziroma za toliko časa, da se valji strdijo, vendar ne zamrznejo popolnoma. Ko jih vzamemo iz zamrzovalnika, jih narežemo na 5 cm dolge krokete. Vsakega povaljamo v moki, pomočimo v razžvrkljani jajci, povaljamo v drobtinah in položimo nazaj na pekač. Do uporabe jih hranimo v hladilniku. Do tod jih lahko pripravimo 24 ur vnaprej.

4

Za cvrenje vzamemo fritezo ali srednje veliko kozico z debelim dnom, ki jo napolnimo z oljem do polovice. Segrejemo na 180 °C. Cvremo v majhnih porcijah, in sicer po 2 do 3 minute, da dobijo kroketi zlato rumeno barvo in so pečeni tudi v sredini. Iz olja jih pobiramo s penovko in jih polagamo na papirnate brisače, ki popijejo odvečno olje. Položimo jih na ogret krožnik in do postrežbe pokrijemo z aluminijasto folijo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.