© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pastinakovi kroketi

Pastinakovi kroketi

Čas priprave 2 h 20 min + hlajenje in 1 ura za zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za pribl. 20 kroketov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pastinakovi kroketi

Sestavine

  • 350 g pastinaka
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 2 šalotki
  • 25 g hrena iz kozarčka
  • 75 g moke
  • 2 veliki jajci
  • 85 g krušnih drobtin
  • 1–2 l rastlinskega olja za cvrenje

bešamelna omaka

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 75 g čedarja
  • ½ žličke dijonske gorčice
  • ½ žlice worcesterske omake
  • 100 g grojerja
  • sol
  • poper
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Slastne miške v božični preobleki

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 350 g pastinaka
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 2 šalotki
  • 25 g hrena iz kozarčka
  • 75 g moke
  • 2 veliki jajci
  • 85 g krušnih drobtin
  • 1–2 l rastlinskega olja za cvrenje

bešamelna omaka

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 75 g čedarja
  • ½ žličke dijonske gorčice
  • ½ žlice worcesterske omake
  • 100 g grojerja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Korene pastinaka ostrgamo, položimo v pooljen pekač in pečemo uro in pol. Nato jih vzamemo iz pečice in narežemo na kose.

2

Medtem naredimo bešamel. Čedar in grojer nastrgamo. V kozici pri nizki temperaturi stopimo maslo, mu dodamo moko in premešamo. Odstavimo in postopoma dodajamo mleko; vsakokrat, ko ga nekoliko prilijemo, ga razmešamo z masleno-moknato mešanico, preden prilijemo novo porcijo. Znova postavimo na kuhalnik in pri nizki temperature kuhamo, dokler se ne zgosti. Vmešamo preostale sestavine razen grojerja, dodamo ½ žličke soli in odstavimo. Dodamo grojer in dobro premešamo.

3

Ko je pastinak dovolj ohlajen, da ga lahko prijemamo, ga v multipraktiku zmeljemo in postavimo na stran. V kozici segrejemo maslo. Dodamo drobno sesekljano šalotko in pražimo kakih 10 minut, da se zmehča in porumeni. Stresemo jo v večjo skledo, dodamo pastinakov pire, bešamel in hren, solimo in popramo po okusu, premešamo, pokrijemo in postavimo v hladilnik. Ko je zmes že skoraj mrzla, jo z žlico nadevamo v vrečko za brizganje z nastavkom, širokim 3 cm, ter nabrizgamo valje na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač damo v zamrzovalnik za 1 uro oziroma za toliko časa, da se valji strdijo, vendar ne zamrznejo popolnoma. Ko jih vzamemo iz zamrzovalnika, jih narežemo na 5 cm dolge krokete. Vsakega povaljamo v moki, pomočimo v razžvrkljani jajci, povaljamo v drobtinah in položimo nazaj na pekač. Do uporabe jih hranimo v hladilniku. Do tod jih lahko pripravimo 24 ur vnaprej.

4

Za cvrenje vzamemo fritezo ali srednje veliko kozico z debelim dnom, ki jo napolnimo z oljem do polovice. Segrejemo na 180 °C. Cvremo v majhnih porcijah, in sicer po 2 do 3 minute, da dobijo kroketi zlato rumeno barvo in so pečeni tudi v sredini. Iz olja jih pobiramo s penovko in jih polagamo na papirnate brisače, ki popijejo odvečno olje. Položimo jih na ogret krožnik in do postrežbe pokrijemo z aluminijasto folijo.

Priljubljeni recepti

Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine

Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.

45 min
Srednje zahtevno

Dišeča juha s piščancem in lečo

Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov

45 min
Enostavno

Pita s figami in sirom z modro plesnijo

Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom

2 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.