Kaj boste skuhali danes?
Kokosova »panakota« z ananasovo salso
Imenitna kokosova strjenka bo šla v slast vsem ljubiteljem sladic na žličko. Za popestritev je zraven še ananasova salsa, po želji s kančkom čilija.
Kokosova »panakota« z ananasovo salso
Imenitna kokosova strjenka bo šla v slast vsem ljubiteljem sladic na žličko. Za popestritev je zraven še ananasova salsa, po želji s kančkom čilija.
Sestavine
- 2 pločevinki (po 400 g) kokosovega mleka
- 4 dl polnomastnega mleka
- 100 g kristalnega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 25 g želatine v prahu
- pest popraženih kokosovih ostružkov
ananasova salsa
- 85 g kristalnega sladkorja
- 25 g svežega ingverja
- 250 g svežega ananasa
- 1 rdeč čili (po želji)
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 2 pločevinki (po 400 g) kokosovega mleka
- 4 dl polnomastnega mleka
- 100 g kristalnega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 25 g želatine v prahu
- pest popraženih kokosovih ostružkov
ananasova salsa
- 85 g kristalnega sladkorja
- 25 g svežega ingverja
- 250 g svežega ananasa
- 1 rdeč čili (po želji)
Postopek
Kokosovo in navadno mleko nalijemo v kozico ter dodamo sladkor. Vaniljev strok po dolgem prerežemo na pol in iz njega postrgamo semena, ki jih dodamo v kozico skupaj s praznim strokom. Zavremo, nato odstavimo in pustimo, da se tekočina prepaja 5 minut.
2 dl vroče kokosove mešanice damo v skledico. Dodamo želatino in jo z metlico vmešamo, da se razpusti. Če se želatina ne stopi, mešanico za 1 do 2 minuti spet pristavimo na nizko temperaturo. Vmešamo jo v preostalo kokosovo mešanico, iz katere smo odstranili vaniljev strok. Mešanico nalijemo v 6 modelčkov s prostornino po 2 dl in jih postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, da se sladica strdi, a se še malce trese. Pripravimo jo lahko do 2 dni vnaprej.
Za salso ingver narežemo na tanke rezinice, ananas na koščke, čiliju, če ga želimo uporabiti, pa odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. V kozico nasujemo sladkor, dodamo ingver in prilijemo 1 dl vode. Zavremo, nato pa temperaturo znižamo, da samo še nežno vre, in kuhamo še 5 do 10 minut, da mešanica spominja na sirup in se svetlo zlato obarva. Pustimo, da se ohladi, nato odstranimo rezinice ingverja. Sirup lahko pripravimo do 1 tedna vnaprej.
Ko želimo sladico postreči, modelčke za trenutek potopimo v vrelo vodo, da se panakota loči od njih, in jo zvrnemo na krožnik. Zraven razporedimo ananas in ga po želji posujemo s čilijem. Za konec vse pokapamo še z ingverjevim sirupom.
Priljubljeni recepti
Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja
Pehtranova aroma je prefinjena, a močna, zato bo to zelišče jed povsem spremenilo.
Lazanja z bučkami in špinačo
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!