© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom

Juha, ki ogreje ob hladnih dneh

Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom

Juha, ki ogreje ob hladnih dneh

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
krompirjeva-juha-s-petersiljevim-pestom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g olupljenega krompirja
  • 1 velika čebula
  • 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
  • sol
  • poper

pesto

  • šop peteršilja
  • 25 g sveže naribanega parmezana
  • 25 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja

Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g olupljenega krompirja
  • 1 velika čebula
  • 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
  • sol
  • poper

pesto

  • šop peteršilja
  • 25 g sveže naribanega parmezana
  • 25 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja

Postopek

1

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Maslo stopimo v veliki kozici z debelim dnom. Dodamo čebulo in krompir, dobro premešamo ter solimo in popramo. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo približno 15 do 20 minut, da se zelenjava zmehča.

2

Medtem ko se juha kuha, pripravimo pesto. Vejicam peteršilja osmukamo listke, česen pa olupimo in stremo. Vse sestavine, razen olja, damo v multipraktik in miksamo, da dobimo enakomerno sesekljano in gladko mešanico. Dodamo olje in ščep soli. Pesto mora biti gosto tekoč, če je pregost, mu dodamo še malo oljčnega olja.

3

Juho pretlačimo, ji dodamo mleko (in smetano, če jo uporabimo), po potrebi še začinimo in postrežemo v toplih skodelicah za juho. Vsako skodelico okrasimo z žličko pesta.

Nasvet

Peteršiljev pesto je odlična omaka. Ker ga običajno pripravimo več, kot ga porabimo, preostanek shranimo v steriliziran kozarček in ga prelijemo z 1 cm olja. Tako ga v hladilniku lahko hranimo do 1 mesec. Pesto lahko uporabimo pri testeninah, pri zelenjavi, pečeni v pečici, mesu ali kot solatni preliv. Poskusimo nadomestiti polovico peteršilja z meto, koriandrom ali rukolo.

Priljubljeni recepti

Kokosove kroglice

Sladke kokosove kroglice so stalne gostje pladnjev s pecivom

45 min
Enostavno

Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine

Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.

45 min
Srednje zahtevno

Špageti s kroglicami iz tunine

Špageti s tunino, ki bodo navdušili najmlajše jedce

35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.