Kaj boste skuhali danes?
Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom
Juha, ki ogreje ob hladnih dneh
Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom
Juha, ki ogreje ob hladnih dneh
Sestavine
- 50 g masla
- 900 g olupljenega krompirja
- 1 velika čebula
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
- sol
- poper
pesto
- šop peteršilja
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 50 g masla
- 900 g olupljenega krompirja
- 1 velika čebula
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
- sol
- poper
pesto
- šop peteršilja
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Maslo stopimo v veliki kozici z debelim dnom. Dodamo čebulo in krompir, dobro premešamo ter solimo in popramo. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo približno 15 do 20 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem ko se juha kuha, pripravimo pesto. Vejicam peteršilja osmukamo listke, česen pa olupimo in stremo. Vse sestavine, razen olja, damo v multipraktik in miksamo, da dobimo enakomerno sesekljano in gladko mešanico. Dodamo olje in ščep soli. Pesto mora biti gosto tekoč, če je pregost, mu dodamo še malo oljčnega olja.
Juho pretlačimo, ji dodamo mleko (in smetano, če jo uporabimo), po potrebi še začinimo in postrežemo v toplih skodelicah za juho. Vsako skodelico okrasimo z žličko pesta.
Nasvet
Peteršiljev pesto je odlična omaka. Ker ga običajno pripravimo več, kot ga porabimo, preostanek shranimo v steriliziran kozarček in ga prelijemo z 1 cm olja. Tako ga v hladilniku lahko hranimo do 1 mesec. Pesto lahko uporabimo pri testeninah, pri zelenjavi, pečeni v pečici, mesu ali kot solatni preliv. Poskusimo nadomestiti polovico peteršilja z meto, koriandrom ali rukolo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.