
Kaj boste skuhali danes?
Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom
Juha, ki ogreje ob hladnih dneh
Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom
Juha, ki ogreje ob hladnih dneh

Sestavine
- 50 g masla
- 900 g olupljenega krompirja
- 1 velika čebula
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
- sol
- poper
pesto
- šop peteršilja
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 50 g masla
- 900 g olupljenega krompirja
- 1 velika čebula
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
- sol
- poper
pesto
- šop peteršilja
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Maslo stopimo v veliki kozici z debelim dnom. Dodamo čebulo in krompir, dobro premešamo ter solimo in popramo. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo približno 15 do 20 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem ko se juha kuha, pripravimo pesto. Vejicam peteršilja osmukamo listke, česen pa olupimo in stremo. Vse sestavine, razen olja, damo v multipraktik in miksamo, da dobimo enakomerno sesekljano in gladko mešanico. Dodamo olje in ščep soli. Pesto mora biti gosto tekoč, če je pregost, mu dodamo še malo oljčnega olja.
Juho pretlačimo, ji dodamo mleko (in smetano, če jo uporabimo), po potrebi še začinimo in postrežemo v toplih skodelicah za juho. Vsako skodelico okrasimo z žličko pesta.
Nasvet
Peteršiljev pesto je odlična omaka. Ker ga običajno pripravimo več, kot ga porabimo, preostanek shranimo v steriliziran kozarček in ga prelijemo z 1 cm olja. Tako ga v hladilniku lahko hranimo do 1 mesec. Pesto lahko uporabimo pri testeninah, pri zelenjavi, pečeni v pečici, mesu ali kot solatni preliv. Poskusimo nadomestiti polovico peteršilja z meto, koriandrom ali rukolo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna torta z orehi in sirovo kremo
Jabolčna torta je idealna za popoldansko čajanko, s svečkami pa tudi za rojstni dan
Piščančji ražnjiči po špansko
Prigrizek v stilu španskih tapasov je najboljši s česnovo majonezno omako.