Kaj boste skuhali danes?
Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom
Juha, ki ogreje ob hladnih dneh
Krompirjeva juha s peteršiljevim pestom
Juha, ki ogreje ob hladnih dneh
Sestavine
- 50 g masla
- 900 g olupljenega krompirja
- 1 velika čebula
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
- sol
- poper
pesto
- šop peteršilja
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 50 g masla
- 900 g olupljenega krompirja
- 1 velika čebula
- 8,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2,25 dl mleka (ali pol mleka, pol smetane)
- sol
- poper
pesto
- šop peteršilja
- 25 g sveže naribanega parmezana
- 25 g pinjol
- 2 stroka česna
- 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Maslo stopimo v veliki kozici z debelim dnom. Dodamo čebulo in krompir, dobro premešamo ter solimo in popramo. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 10 minut. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo približno 15 do 20 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem ko se juha kuha, pripravimo pesto. Vejicam peteršilja osmukamo listke, česen pa olupimo in stremo. Vse sestavine, razen olja, damo v multipraktik in miksamo, da dobimo enakomerno sesekljano in gladko mešanico. Dodamo olje in ščep soli. Pesto mora biti gosto tekoč, če je pregost, mu dodamo še malo oljčnega olja.
Juho pretlačimo, ji dodamo mleko (in smetano, če jo uporabimo), po potrebi še začinimo in postrežemo v toplih skodelicah za juho. Vsako skodelico okrasimo z žličko pesta.
Nasvet
Peteršiljev pesto je odlična omaka. Ker ga običajno pripravimo več, kot ga porabimo, preostanek shranimo v steriliziran kozarček in ga prelijemo z 1 cm olja. Tako ga v hladilniku lahko hranimo do 1 mesec. Pesto lahko uporabimo pri testeninah, pri zelenjavi, pečeni v pečici, mesu ali kot solatni preliv. Poskusimo nadomestiti polovico peteršilja z meto, koriandrom ali rukolo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.
Pisani čokoladni piškoti z imeni
Zeljnata solata z majonezo
Z belim in rdečim zeljem, korenjem, čebulo in stebelno zeleno