
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica

Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 4,5 dl polnomastnega mleka
- 10 velikih kobulov bezgovega cvetja
- 1 vaniljev strok
- 5 listov želatine
- maslo za modelčke
drobljenec
- 75 g masla
- 75 g moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 25 g mletih mandljev
ko postrežemo
- 250 g jagod
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlička vode
- nekaj manjših kobulov bezgovega cvetja za okras

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 5 dl sladke smetane
- 4,5 dl polnomastnega mleka
- 10 velikih kobulov bezgovega cvetja
- 1 vaniljev strok
- 5 listov želatine
- maslo za modelčke
drobljenec
- 75 g masla
- 75 g moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 25 g mletih mandljev
ko postrežemo
- 250 g jagod
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlička vode
- nekaj manjših kobulov bezgovega cvetja za okras
Postopek
Iz vaniljevega stroka postrgamo semena. V kozico damo smetano, mleko, bezgove cvetove, vaniljev strok in semena ter segrejemo pri nizki temperaturi. Ko začne tekočina rahlo vreti, jo odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Medtem začnemo pripravljati testo za drobljenec. V manjšo kozico damo maslo in ga segrejemo pri nizki temperaturi, dokler ne dobi močne rjave barve in oreškastega vonja. Tedaj ga prelijemo v skledo in ohladimo pri sobni temperaturi, da se strdi.
Ko je smetanova mešanica ohlajena, z maslom tanko premažemo šest okroglih modelčkov s prostornino 1,5 dl. Želatino za 10 minut namočimo v mrzli vodi. Ohlajeno smetanovo mešanico precedimo v čisto kozico, bezeg in vaniljev strok zavržemo. Dodamo sladkor in premešamo, da se stopi. Mešanico pri nizki temperaturi počasi segrejemo do nežnega vrenja, nato jo prelijemo v večji vrč. Iz želatine iztisnemo tekočino in jo vmešamo v vročo kremo, da se stopi. Mešamo, dokler se krema ne ohladi in nekoliko zgosti, tako da vsa vaniljeva semena ne potonejo na dno. Prelijemo jo v modelčke in postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, da se strdi.
Pečico segrejemo na 180 °C. Rjavo maslo primešamo moki in ga dobro vtremo vanjo, nato pa vmešamo še sladkor in mandlje. Maso razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Drobljenec pečemo 25 do 30 minut oziroma tako dolgo, da dobi zlato barvo, medtem ga nekajkrat premešamo. Nato pustimo, da se ohladi.
Jagodam odstranimo peclje in jih narežemo na rezine. Zmešamo jih s sladkorjem in vodo ter postavimo na stran za 20 minut, da se zmehčajo.
Panakote zvrnemo iz modelčkov na krožnike, jih obložimo z jagodami in prelijemo s tekočino, ki so jo te spustile. Nekaj drobljenca potresemo po panakotah, preostanek pa postrežemo v posebni skledi. Nazadnje okrasimo panakote z bezgovimi cvetovi.