Kaj boste skuhali danes?
Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto
Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto je na neke vrste karamelizirana čebula, le nadgrajena in veliko boljša. Jedce boste nedvomno očarali, če jo ponudite kot toplo ali hladno predjed.
Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto
Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto je na neke vrste karamelizirana čebula, le nadgrajena in veliko boljša. Jedce boste nedvomno očarali, če jo ponudite kot toplo ali hladno predjed.
Sestavine
- 2 dl balzamičnega kisa
- 75 g tekočega medu
- 2 žlici oljčnega olja
- 5 čebul
- 1 strok česna
- 75 g orehov
- 200 g rikote
- 1 žlica polnomastnega mleka
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 2 dl balzamičnega kisa
- 75 g tekočega medu
- 2 žlici oljčnega olja
- 5 čebul
- 1 strok česna
- 75 g orehov
- 200 g rikote
- 1 žlica polnomastnega mleka
- majhen šopek peteršilja
- sol in poper
Postopek
V majhni kozici zmešamo balzamični kis in med ter mešanico pustimo močno vreti, da povre za polovico; medtem jo občasno pomešamo. 3 žlice sirupa zmešamo z oljčnim oljem in pustimo, da se glazura ohladi na sobno temperaturo.
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Na srednji temperaturi segrejemo rebrasto ponev. Čebule olupimo in vsako narežemo na 5 debelih kolobarjev. Čebulne kolobarje po obeh straneh premažemo z glazuro in spečemo v ponvi, da so ožgani (to bomo morali narediti v več porcijah). Morebitno preostalo glazuro prihranimo. Ko ima čebula po obeh straneh ožgane proge od ponve, jo prenesemo na velik plitev pekač. Solimo jo in postavimo v pečico za 40 do 45 minut ali toliko časa, da je zelo mehka. V zadnjih 15 minutah dodamo neolupljen strok česna.
Medtem ko je čebula v pečici, orehe popražimo v suhi ponvi, da se malce obarvajo in zadišijo, nato jih ohladimo in grobo nasekljamo. Polovico peteršilja sesekljamo zelo drobno, polovico pa grobo.
Ko je čebula pečena, jo razporedimo na servirni krožnik ali pladenj in pokapamo s preostalo glazuro. Rikoto damo v skledo z mlekom, drobno sesekljanim peteršiljem in ščepom soli. Pečen česen iztisnemo iz lupine, ga pretlačimo z vilicami in dodamo k rikoti. Vse gladko zmešamo z ročnim mešalnikom.
Čebulo obložimo s kupčki rikote, posujemo z orehi in grobo nasekljanim peteršiljem ter še malo solimo in popramo. Jed jemo toplo ali na sobni temperaturi, zraven pa postrežemo hrustljav kruh. Ali pa jo ponudimo kot prilogo k pečenemu piščancu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lososova pita
Imeniten "quiche" s prekajenim lososom, kozjim sirom in koprom