© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto

Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto je na neke vrste karamelizirana čebula, le nadgrajena in veliko boljša. Jedce boste nedvomno očarali, če jo ponudite kot toplo ali hladno predjed.

Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto

Ožgana čebula z balzamičnim kisom, orehi in rikoto je na neke vrste karamelizirana čebula, le nadgrajena in veliko boljša. Jedce boste nedvomno očarali, če jo ponudite kot toplo ali hladno predjed.

Čas priprave 1 h 15 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb kot priloga
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 dl balzamičnega kisa
  • 75 g tekočega medu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 5 čebul
  • 1 strok česna
  • 75 g orehov
  • 200 g rikote
  • 1 žlica polnomastnega mleka
  • majhen šopek peteršilja
  • sol in poper

Sestavine

  • 2 dl balzamičnega kisa
  • 75 g tekočega medu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 5 čebul
  • 1 strok česna
  • 75 g orehov
  • 200 g rikote
  • 1 žlica polnomastnega mleka
  • majhen šopek peteršilja
  • sol in poper

Postopek

1

V majhni kozici zmešamo balzamični kis in med ter mešanico pustimo močno vreti, da povre za polovico; medtem jo občasno pomešamo. 3 žlice sirupa zmešamo z oljčnim oljem in pustimo, da se glazura ohladi na sobno temperaturo.

2

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Na srednji temperaturi segrejemo rebrasto ponev. Čebule olupimo in vsako narežemo na 5 debelih kolobarjev. Čebulne kolobarje po obeh straneh premažemo z glazuro in spečemo v ponvi, da so ožgani (to bomo morali narediti v več porcijah). Morebitno preostalo glazuro prihranimo. Ko ima čebula po obeh straneh ožgane proge od ponve, jo prenesemo na velik plitev pekač. Solimo jo in postavimo v pečico za 40 do 45 minut ali toliko časa, da je zelo mehka. V zadnjih 15 minutah dodamo neolupljen strok česna.

3

Medtem ko je čebula v pečici, orehe popražimo v suhi ponvi, da se malce obarvajo in zadišijo, nato jih ohladimo in grobo nasekljamo. Polovico peteršilja sesekljamo zelo drobno, polovico pa grobo.

4

Ko je čebula pečena, jo razporedimo na servirni krožnik ali pladenj in pokapamo s preostalo glazuro. Rikoto damo v skledo z mlekom, drobno sesekljanim peteršiljem in ščepom soli. Pečen česen iztisnemo iz lupine, ga pretlačimo z vilicami in dodamo k rikoti. Vse gladko zmešamo z ročnim mešalnikom.

5

Čebulo obložimo s kupčki rikote, posujemo z orehi in grobo nasekljanim peteršiljem ter še malo solimo in popramo. Jed jemo toplo ali na sobni temperaturi, zraven pa postrežemo hrustljav kruh. Ali pa jo ponudimo kot prilogo k pečenemu piščancu.

Priljubljeni recepti

Pohančki iz pečice s česnovo omako

Mini panirani piščančji zrezki

30 min
Enostavno

Božični puran s prilogo iz suhih sliv in jabolčnimi krhlji

Za božič se spodobi slavnostna pojedina.

4 h
Srednje zahtevno

Brancinov file z mandljevo oblogo in žafranovo omako

Tudi mandlji in brancin tvorijo dobro kombinacijo!

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.