© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gibanica

Gibanica

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 pekač
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Najboljse Slascice SLO notranjost.indd

Sestavine

krhko testo za dno gibanice (brez predpeke)

  • 1 jajce
  • 150 g bele moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 60 g mletih mandljev

orehov nadev

  • 60 g sladkorja
  • mleti cimet
  • 180 g mletih orehov

skutni nadev

  • limonova lupina
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 500 g skute
  • 2 jajci

vlečeno testo

  • 500 g vlečenega testa (pripravljeno in del¬no posušeno)
  • 800 g kisle smetane

jabolčni nadev

  • 600 g jabolk
  • 50 g masla
  • 80 g rozin
  • limonov sok

makov nadev

  • 200 g mletega maka
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

krhko testo za dno gibanice (brez predpeke)

  • 1 jajce
  • 150 g bele moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 60 g mletih mandljev

orehov nadev

  • 60 g sladkorja
  • mleti cimet
  • 180 g mletih orehov

skutni nadev

  • limonova lupina
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 500 g skute
  • 2 jajci

vlečeno testo

  • 500 g vlečenega testa (pripravljeno in del¬no posušeno)
  • 800 g kisle smetane

jabolčni nadev

  • 600 g jabolk
  • 50 g masla
  • 80 g rozin
  • limonov sok

makov nadev

  • 200 g mletega maka

Postopek

1

Vse sestavine za krhko testo na hitro zgne­temo skupaj (maščoba naj bo sobne tem­perature) in z njim obložimo dno pekača.

2

Za jabolčni nadev olupimo jabolka, odstra­nimo peščišče, narežemo na rezine in zdušimo na mas­lu z dodatkom sladkorja, rozin, cimeta in limonovega soka. Makov nadev naredimo tako, da mleti mak zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Za ore­hov nadev orehe zmešamo s sladkorjem in mletim cimetom. Za skutni nadev pretlače­ni skuti dodamo jajce, sladkor, limonovo lu­pino, vaniljev sladkor, in če je potrebno, tu­di kislo smetano.

3

S krhkim testom obloženo dno peka­ča prekrijemo z vlečenim testom in pre­mažemo s kislo smetano. Potresemo ja­bolčni nadev, prekrijemo z vlečenim te­stom in spet premažemo s kislo smetano. Potresemo makov nadev in ta postopek ponavljamo v tem zaporedju (orehov na­dev in nato skutin nadev), vrhnja plast naj bo vlečeno testo, ki ga premažemo s kislo smetano in pečemo pri 175 °C to­liko časa, da se gibanica dvigne po celo­tni površini pekača (približno 50 minut). Pečeno pokrijemo z vlažno krpo in ohlaja­mo. Postrežemo mlačno.

Nasvet

Po želji lahko nadeve razdelimo na polovi­ce in naredimo namesto štirih plasti z dvoj­nimi nadevi kar osem plasti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.