
Ohrovtov narastek z ječmenom
Ohrovtov narastek z ječmenom

Sestavine
- 750 g glavnatega ohrovta
- 100 g ješprenja
- 50 g pora
- 200 g korenja
- 25 g čebule
- 150 g ementalca
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- žlička mlete kumine
- sol
- sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- maslo za model

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 750 g glavnatega ohrovta
- 100 g ješprenja
- 50 g pora
- 200 g korenja
- 25 g čebule
- 150 g ementalca
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- žlička mlete kumine
- sol
- sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- maslo za model
Postopek
Ješprenj čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedimo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi, tako da je še čvrst. Pustimo, da se ješprenj ohladi.
Ohrovtovi glavi odstranimo zunanje liste in izrežemo kocen. Preostalo glavo ločimo na liste, ki jih blanširamo in splaknemo z mrzlo vodo, nato pa ohladimo. Ementalec drobno naribamo. Čebulo drobno nasekljamo, na maslu zarumenimo in prihranimo. Korenček ostrgamo in z rezalnim strojem narežemo na tanke rezine. Por skrbno operemo. V skledo damo kislo smetano, sir, jajca, začimbe in čebulo ter dobro zmešamo.
Model za narastek namažemo z maslom. Blanširane ohrovtove liste dobro odcedimo. Polovico listov zložimo na dno modla. Na liste lepo v plasteh zložimo korenček, por in ješprenj ter pokrijemo s preostalimi ohrovtovimi listi. Vse skupaj prelijemo z jajčno zmesjo, prekrijemo s folijo in pečemo v pečici približno 50 minut. Pečen ohrovtov narastek razrežemo na primerne kose in še vročega ponudimo.