
Kaj boste skuhali danes?
Ohrovtov narastek z ječmenom
Ohrovtov narastek z ječmenom

Sestavine
- 750 g glavnatega ohrovta
- 100 g ješprenja
- 50 g pora
- 200 g korenja
- 25 g čebule
- 150 g ementalca
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- žlička mlete kumine
- sol
- sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- maslo za model

Začenja se sezona buč, tu so 3 popolni recepti
Z vonjem po suhem listju in prvim hladnim vetrom pride tudi čas, ko buče prevzamejo naše kuhinje. Ni jeseni brez te živo oranžne kraljice – vsestranske, hranljive in preproste za pripravo.

Rjav pecelj in lise na zeleni solati: ali je še varna za uživanje?
Rjav pecelj in lise na zeleni solati niso nujno znak, da solata ni več dobra. Odkrijte, kdaj je solata še užitna in kako podaljšati njeno svežino.

Ne spreglejte te klasike iz kuhinj naših non
Pršutov toč ali toč iz pršuta je slastna primorska jed z bogato tradicijo – popolna za jesenske dni.
Sestavine
- 750 g glavnatega ohrovta
- 100 g ješprenja
- 50 g pora
- 200 g korenja
- 25 g čebule
- 150 g ementalca
- 4 jajca
- 250 g kisle smetane
- žlička mlete kumine
- sol
- sveže mlet poper
- 2 žlici masla
- maslo za model
Postopek
Ješprenj čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedimo in skuhamo v rahlo osoljeni vodi, tako da je še čvrst. Pustimo, da se ješprenj ohladi.
Ohrovtovi glavi odstranimo zunanje liste in izrežemo kocen. Preostalo glavo ločimo na liste, ki jih blanširamo in splaknemo z mrzlo vodo, nato pa ohladimo. Ementalec drobno naribamo. Čebulo drobno nasekljamo, na maslu zarumenimo in prihranimo. Korenček ostrgamo in z rezalnim strojem narežemo na tanke rezine. Por skrbno operemo. V skledo damo kislo smetano, sir, jajca, začimbe in čebulo ter dobro zmešamo.
Model za narastek namažemo z maslom. Blanširane ohrovtove liste dobro odcedimo. Polovico listov zložimo na dno modla. Na liste lepo v plasteh zložimo korenček, por in ješprenj ter pokrijemo s preostalimi ohrovtovimi listi. Vse skupaj prelijemo z jajčno zmesjo, prekrijemo s folijo in pečemo v pečici približno 50 minut. Pečen ohrovtov narastek razrežemo na primerne kose in še vročega ponudimo.