Kaj boste skuhali danes?
Ocvrte urne vzmeti
Pustni ocvrtki posebne oblike
Ocvrte urne vzmeti
Pustni ocvrtki posebne oblike
Sestavine
- 100 g moke
- 5 rumenjakov
- sol
- kanček limonovega soka
- maščoba za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Preprost božični kruh z dolgo tradicijo
Božični kruh s suhim sadjem poznamo pod številnimi imeni, a prav vsaka različica služi kot sladek opomin, da je tradicijo treba spoštovati in ohranjati.
Sestavine
- 100 g moke
- 5 rumenjakov
- sol
- kanček limonovega soka
- maščoba za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Iz navedenih sestavin zgnetemo mehko, voljno testo, ki naj počiva pol ure. Potem testo čim tanjše razvaljamo in s koleščkom razrežemo na približno 20 cm dolge in do 5 cm široke trakove. V sredini jih preganemo in spiralno zvijemo.
Testene vzmeti ocvremo v največ 130 °C vroči maščobi. Cvremo jih zelo počasi, da se lepo hrustljavo ocvrejo vse plasti do sredine. Preden pecivo ponudimo, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Ocvrte urne vzmeti pa odlično teknejo tudi neposladkane kot prigrizek za malico!
Nasvet
Namesto urnih vzmeti lahko iz tega testa oblikujemo tudi oblance: testene trakove ovijemo okrog ročaja kuhalnice in potopimo v vročo maščobo. Oblance cvremo počasi, potem pa jih takoj stresemo z ročaja in dobro odcedimo na papirnatem prtiču.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
V celem pečena riba na žaru z lešnikovim maslom
Pečeni koreni s hariso in pomarančno marmelado
Pečeni koreni s hariso in pomarančno marmelado so nekoliko posebna in aromatična priloga, idealna za posebne priložnosti