
Nasoljeni rumenjaki
Presenetite goste z nasoljenimi rumenjaki
Nasoljeni rumenjaki
Presenetite goste z nasoljenimi rumenjaki

Sestavine
- 6 rumenjakov
- drobno mleta sol

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 6 rumenjakov
- drobno mleta sol
Postopek
Dno posode prekrijemo s plastjo drobno mlete soli, debelo približno 2 cm (grobo mlete soli za ta recept ne moremo uporabiti).
S hrbtno stranjo žlice naredimo v sol toliko vdolbin, kolikor rumenjakov bomo nasolili.
Rumenjake zelo natančno ločimo od beljakov in jih previdno spustimo v vdolbine.
Popolnoma jih prekrijemo s še več soli in postavimo v hladilnik za 8 ur ali čez noč.
Naslednji dan rumenjake vzamemo iz soli. Morali bi se strditi in dobiti teksturo lepljivega gumijastega bombona.
Speremo jih pod mrzlo vodo in jih pazljivo osušimo s papirnato brisačo. Po videzu bi morali spominjati na posušene marelice.
Pečico segrejemo na najnižjo temperaturo (60 °C). Rumenjake razporedimo po naoljeni kuhinjski mrežici in jih sušimo v pečici 3 ure oziroma dokler niso posušeni in trdi.
Ko se rumenjaki ohladijo, so pripra- vljeni, da jih drobno nastrgamo na jedi. (V nepredušno zaprti posodi jih lahko v hladilniku hranimo do 3 mesece.)