
Borovničevi kruhki za trganje
Dobrote je najlepše deliti z najdražjimi.
Borovničevi kruhki za trganje
Dobrote je najlepše deliti z najdražjimi.

Sestavine
- 550 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega cimeta
- 25 g hladnega masla
- 85 g sladkorja
- 200 g borovnic (lahko zamrznjenih)
- 2,5 dl pinjenca
- 1,5 dl polnomastnega mleka
- 2 žlički vaniljeve paste ali izvlečka
drobljenec
- 45 g moke
- 25 g kristalnega belega sladkorja ali sladkorja demerara
- 1 žlička mletega cimeta
- 25 g stopljenega masla

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 550 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička soli
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega cimeta
- 25 g hladnega masla
- 85 g sladkorja
- 200 g borovnic (lahko zamrznjenih)
- 2,5 dl pinjenca
- 1,5 dl polnomastnega mleka
- 2 žlički vaniljeve paste ali izvlečka
drobljenec
- 45 g moke
- 25 g kristalnega belega sladkorja ali sladkorja demerara
- 1 žlička mletega cimeta
- 25 g stopljenega masla
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Velik plitev pekač posujemo z malo moke.
Moko, sol, sodo bikarbono in cimet vsujemo v veliko skledo. Dodamo na kocke narezano maslo in ga vgnetemo s prsti, tako da ne čutimo več grudic. Primešamo sladkor.
Posebej z metlico zmešamo pinjenec, mleko in vaniljo. V suhe sestavine vmešamo borovnice, nato zmes prelijemo z mokro mešanico. Vse skupaj s čim manj potezami zmešamo, da se testo poveže. Testo bo zelo mehko in lepljivo, zato si pomokamo roke, preden jemljemo poljubno velike kose testa in jih nežno oblikujemo v kepice. Položimo jih na pekač, tako da se rahlo dotikajo, in iz njih sestavimo približen pravokotnik. Dobiti bi morali 10 do 12 kruhkov.
Zmešamo vse sestavine za drobljenec in ga posujemo po vrhu kruhkov. Pečemo jih 25 do 30 minut, da se zlato rjavo obarvajo in hrustljavo zapečejo. Pustimo, da se ohlajajo 10 minut, nato jih takoj ponudimo (ali vsaj še isti dan).