
Nadevani zelenjavni zalogajčki
Nadevani zelenjavni zalogajčki

Sestavine
- 1 velik jajčevec (pribl. 350 g)
- 1 večja bučka (pribl. 300 g)
- 2 na plamenu pečeni papriki
- 1 strok česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 25 g drobno naribanega parmezana
- 3 na soncu posušeni paradižniki v olju
- drobno naribana lupinica ½ limone
- 8 listov bazilike
- prgišče peteršiljevih lističev
- ½ žličke sladke mlete paprike

Domač pistacijev namaz: recept, ki bo navdušil brbončice
Domač pistacijev namaz je pripravljen v hipu, večino dela pa opravi blender.

Tradicija: šilce za zdravje
'Ta kratki' za zdravje, veselje in reševanje številnih tegob so pri nas del tradicije, večkrat celo njen problematičen del. A to nikakor ne pomeni, da ni žganjekuha hvalevredna obrt, ki si zasluži svoje mesto v registru nesnovne kulturne dediščine.

Posladkajte se ob začetku šolskega leta
Začetek šolskega leta je lahko naporen – nove učilnice, novi učitelji, urniki, ponovna zgodnja jutra ... Zato je toliko lepše, če otroka doma pričaka nekaj posebnega.
Sestavine
- 1 velik jajčevec (pribl. 350 g)
- 1 večja bučka (pribl. 300 g)
- 2 na plamenu pečeni papriki
- 1 strok česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 25 g drobno naribanega parmezana
- 3 na soncu posušeni paradižniki v olju
- drobno naribana lupinica ½ limone
- 8 listov bazilike
- prgišče peteršiljevih lističev
- ½ žličke sladke mlete paprike
Postopek
Jajčevec in bučko po dolgem narežemo na 2 do 3 mm tanke rezine – dobiti bi morali po 8 rezin vsakega. Pečene paprike očistimo semen, jih popivnamo, da jih osušimo, in narežemo na četrtine. Strt česen zmešamo z oljčnim oljem ter malo soli in popra.
Na srednjem ognju segrejemo rebrasto ponev. Rezine bučke in jajčevca premažemo s česnovim oljem in jih pečemo 2 do 3 minute na vsaki strani, da so popolnoma mehke in rahlo ožgane (to bomo morali narediti v več porcijah). Lahko jih spečemo tudi na žaru. Pečene preložimo na krožnik in pustimo, da se ohladijo. Zelenjavo lahko spečemo že dan prej in pokrito shranimo v hladilniku, pred postrežbo pa jo ogrejemo na sobno temperaturo.
Zmešamo skuto, parmezan, drobno narezan posušen paradižnik, limonovo lupinico, sol in poper. Rezine jajčevca položimo na veliko desko in vsako obložimo z rezino bučke, kosom paprike in listom bazilike. Na vrh položimo žlico skutne mešanice, zvijemo v zvitke in jih spnemo z zobotrebci.
Zvitke zložimo na krožnik, posujemo z grobo sesekljanim peteršiljem in mleto papriko ter ponudimo.
Nasvet
Poskrbimo, da so bučke in jajčevci dobro pečeni in lepo ožgani – premalo pečeni jajčevci res niso okusni.