Kaj boste skuhali danes?
Nadevani kunec
Nadevani kunec
Sestavine
- 1 kunec
- 100 g dimljene slanine
- sol
- mleti poper
- lesena palica primerne dolžine in debelosti
- tanjša žica za povezovanje
nadev
- 300 g belega kruha
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
- 2 žlici olja
- 1 sesekljan strok česna
- sesekljan peteršilj
- majaron
- svinjska mrežica
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 kunec
- 100 g dimljene slanine
- sol
- mleti poper
- lesena palica primerne dolžine in debelosti
- tanjša žica za povezovanje
nadev
- 300 g belega kruha
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
- 2 žlici olja
- 1 sesekljan strok česna
- sesekljan peteršilj
- majaron
- svinjska mrežica
Postopek
Na kocke narezan kruh zmešamo s kislo smetano in jajcem, dodamo prepraženo sesekljano čebulo z narezano zelenjavo, sesekljan peteršilj in česen, majaron, solimo in popramo. Oblikujemo tanko štručko in jo zavijemo v svinjsko mrežico.
Kunca solimo, popramo, ga položimo na pripravljeno leseno palico in označimo sredino skokov na eni strani in plečk na drugi strani. Na označenih delih v palico zvrtamo tanjši luknji. Kunca prebodemo s palico, tako da luknje prilagodimo koncem mesa. Skozi hrbtišče na dveh koncih z žico naredimo zanko okoli lesene palice in na zunanji strani hrbtišča žici trdno povežemo. V trebušno votlino položimo pripravljeno štručko in trebušno votlino zašijemo z žico. Skoke in plečki prebodemo s kovinskima nabodaloma tako, da z nabodaloma gremo skozi izvrtani luknji na palici. Na obeh koncih skoka in plečki na koncih z žico trdno privežemo ob palico.
Slanino narežemo na primerno velike trakove. Z ostrim tankim nožem zarežemo v meso kunca in v zareze zatikamo narezano slanino. Kunca položimo ob ogenj na rogovili, da ga lahko med peko nemoteno obračamo. Pečemo ga na zmernem ognju, med peko ga večkrat premažemo z mešanico olja in poljubnih zelišč, kar da mesu prijetno aromo. Čas pečenja je približno 1 uro in 40 minut, odvisen pa je od moči ognja in debeline kunca.