
Nadevani kunec
Nadevani kunec

Sestavine
- 1 kunec
- 100 g dimljene slanine
- sol
- mleti poper
- lesena palica primerne dolžine in debelosti
- tanjša žica za povezovanje
nadev
- 300 g belega kruha
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
- 2 žlici olja
- 1 sesekljan strok česna
- sesekljan peteršilj
- majaron
- svinjska mrežica

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 1 kunec
- 100 g dimljene slanine
- sol
- mleti poper
- lesena palica primerne dolžine in debelosti
- tanjša žica za povezovanje
nadev
- 300 g belega kruha
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
- 2 žlici olja
- 1 sesekljan strok česna
- sesekljan peteršilj
- majaron
- svinjska mrežica
Postopek
Na kocke narezan kruh zmešamo s kislo smetano in jajcem, dodamo prepraženo sesekljano čebulo z narezano zelenjavo, sesekljan peteršilj in česen, majaron, solimo in popramo. Oblikujemo tanko štručko in jo zavijemo v svinjsko mrežico.
Kunca solimo, popramo, ga položimo na pripravljeno leseno palico in označimo sredino skokov na eni strani in plečk na drugi strani. Na označenih delih v palico zvrtamo tanjši luknji. Kunca prebodemo s palico, tako da luknje prilagodimo koncem mesa. Skozi hrbtišče na dveh koncih z žico naredimo zanko okoli lesene palice in na zunanji strani hrbtišča žici trdno povežemo. V trebušno votlino položimo pripravljeno štručko in trebušno votlino zašijemo z žico. Skoke in plečki prebodemo s kovinskima nabodaloma tako, da z nabodaloma gremo skozi izvrtani luknji na palici. Na obeh koncih skoka in plečki na koncih z žico trdno privežemo ob palico.
Slanino narežemo na primerno velike trakove. Z ostrim tankim nožem zarežemo v meso kunca in v zareze zatikamo narezano slanino. Kunca položimo ob ogenj na rogovili, da ga lahko med peko nemoteno obračamo. Pečemo ga na zmernem ognju, med peko ga večkrat premažemo z mešanico olja in poljubnih zelišč, kar da mesu prijetno aromo. Čas pečenja je približno 1 uro in 40 minut, odvisen pa je od moči ognja in debeline kunca.