
Kaj boste skuhali danes?
Nadevani kunec
Nadevani kunec

Sestavine
- 1 kunec
- 100 g dimljene slanine
- sol
- mleti poper
- lesena palica primerne dolžine in debelosti
- tanjša žica za povezovanje
nadev
- 300 g belega kruha
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
- 2 žlici olja
- 1 sesekljan strok česna
- sesekljan peteršilj
- majaron
- svinjska mrežica

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 kunec
- 100 g dimljene slanine
- sol
- mleti poper
- lesena palica primerne dolžine in debelosti
- tanjša žica za povezovanje
nadev
- 300 g belega kruha
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
- 2 žlici olja
- 1 sesekljan strok česna
- sesekljan peteršilj
- majaron
- svinjska mrežica
Postopek
Na kocke narezan kruh zmešamo s kislo smetano in jajcem, dodamo prepraženo sesekljano čebulo z narezano zelenjavo, sesekljan peteršilj in česen, majaron, solimo in popramo. Oblikujemo tanko štručko in jo zavijemo v svinjsko mrežico.
Kunca solimo, popramo, ga položimo na pripravljeno leseno palico in označimo sredino skokov na eni strani in plečk na drugi strani. Na označenih delih v palico zvrtamo tanjši luknji. Kunca prebodemo s palico, tako da luknje prilagodimo koncem mesa. Skozi hrbtišče na dveh koncih z žico naredimo zanko okoli lesene palice in na zunanji strani hrbtišča žici trdno povežemo. V trebušno votlino položimo pripravljeno štručko in trebušno votlino zašijemo z žico. Skoke in plečki prebodemo s kovinskima nabodaloma tako, da z nabodaloma gremo skozi izvrtani luknji na palici. Na obeh koncih skoka in plečki na koncih z žico trdno privežemo ob palico.
Slanino narežemo na primerno velike trakove. Z ostrim tankim nožem zarežemo v meso kunca in v zareze zatikamo narezano slanino. Kunca položimo ob ogenj na rogovili, da ga lahko med peko nemoteno obračamo. Pečemo ga na zmernem ognju, med peko ga večkrat premažemo z mešanico olja in poljubnih zelišč, kar da mesu prijetno aromo. Čas pečenja je približno 1 uro in 40 minut, odvisen pa je od moči ognja in debeline kunca.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti