Kaj boste skuhali danes?
Mesne ruladice s testeninskim nadevom in poprovo omako
Rostbif in poper sta odličen par.
Mesne ruladice s testeninskim nadevom in poprovo omako
Rostbif in poper sta odličen par.
Sestavine
- 4 rezine rostbifa po 120 g
- 1 drobno narezana čebula
- 2 žlici gorčice
omaka
- sol
- poper
- 1 žlica vloženih poprovih zrn
- 1,25 dl rdečega vina
- 2,5 dl soka od pečenke
- 2 žlici sladke smetane
nadev
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g kuhanih širokih rezancev
- 3 na kockice narezane kisle kumarice
- 50 g posušenih paradižnikov
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev
- 2 rumenjaka
- 2 žlici naribane mocarele
zelenjavna priloga
- 1 žlica masla
- 200 g korenčka, narezanega na palčke (ali prgišče blanširanih grahovih strokov)
- 1 porovo steblo
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 4 rezine rostbifa po 120 g
- 1 drobno narezana čebula
- 2 žlici gorčice
omaka
- sol
- poper
- 1 žlica vloženih poprovih zrn
- 1,25 dl rdečega vina
- 2,5 dl soka od pečenke
- 2 žlici sladke smetane
nadev
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g kuhanih širokih rezancev
- 3 na kockice narezane kisle kumarice
- 50 g posušenih paradižnikov
- 1 žlica nasekljanih rožmarinovih lističev
- 2 rumenjaka
- 2 žlici naribane mocarele
zelenjavna priloga
- 1 žlica masla
- 200 g korenčka, narezanega na palčke (ali prgišče blanširanih grahovih strokov)
- 1 porovo steblo
Postopek
Rezine mesa tanko potolčemo ter začinimo s soljo in poprom. Čebulo prepražimo na olju in nekoliko ohlajeno zmešamo z gorčico. Meso namažemo z zmesjo čebule in gorčice.
Pripravimo nadev. V ponvi segrejemo malo oljčnega olja in na njem pretresemo testenine, kuhane al dente. Dodamo narezane kumarice, posušen paradižnik in rožmarin ter pretresemo. V nekoliko ohlajen nadev vmešamo oba rumenjaka in naribano mocarelo.
Pripravljen nadev razporedimo po mesu, zvijemo v ruladice, začinimo s soljo in poprom ter konce zvitkov spnemo z zobotrebci.
Mesne zvitke vsenaokrog spečemo v ponvi na vročem olju. Potem jih poberemo iz ponve, odstranimo zobotrebce in ruladice na toplem prihranimo.
Medtem pripravimo omako. V soku od pečenja ruladic pretresemo zelena poprova zrna. Zalijemo z rdečim vinom, dolijemo sok od pečenke, hitro prevremo, začinimo s soljo in poprom ter vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano.
V ponvi spenimo maslo in na njem pretresemo narezan korenček (ali grahove stroke) in na koščke narezan por. Mesne ruladice ponudimo s pripravljeno zelenjavo in poprovo omako. Jed okrasimo z rožmarinom.
Priljubljeni recepti
Kremaste tortice s toplim češnjevim prelivom
Najtežje bo počakati, da bodo kremaste tortice nared za postrežbo
Hruške, poširane s sivko, in kolački s hruškovim likerjem
Pečena piščančja stegna z oljkami in limono
Oljka je plod istoimenskega drevesa. Prevzeto iz italijanščine oljki pravimo tudi oliva, ampak v Istri, kjer ti plodovi najbolj uspevajo, mu pravijo oljka. Prav naši oljkarji si prizadevajo za uporabo imena oljka in ne oliva.