© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mesna štruca po turško (z jajčevci in rižem)

Mesna štruca po turško (z jajčevci in rižem)

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
mesna_struca_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 velik jajčevec (pribl. 320 g)
  • 250 g kuhanega rjavega riža
  • 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
  • majhen šopek kopra in še malo za okras (po želji)
  • po 2 žlički mletega cimeta in pimenta
  • sol
  • poper
  • 250 g mletega mesa
  • 2 veliki jajci
  • 250 g paradižnika iz pločevinke
  • repično olje za model

solata

  • 3 paprike
  • 2 večji bučki (pribl. 500 g)
  • 2 veliki rdeči čebuli
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 1 strok česna
  • pest sveže mete
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 velik jajčevec (pribl. 320 g)
  • 250 g kuhanega rjavega riža
  • 3 žlice paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
  • majhen šopek kopra in še malo za okras (po želji)
  • po 2 žlički mletega cimeta in pimenta
  • sol
  • poper
  • 250 g mletega mesa
  • 2 veliki jajci
  • 250 g paradižnika iz pločevinke
  • repično olje za model

solata

  • 3 paprike
  • 2 večji bučki (pribl. 500 g)
  • 2 veliki rdeči čebuli
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 1 strok česna
  • pest sveže mete

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za 900-gramsko štruco obložimo s papirjem za peko in ga rahlo naoljimo.

2

Čebulo drobno nasekljamo, jajčevec pa po dolgem narežemo na rezine in nato na drobne kockice. Oboje damo v skledo ter dodamo riž, paradižnikovo mezgo, jušno osnovo v prahu, sesekljan koper, začimbe in meso. Zmešamo in pregnetemo z rokami, nato dodamo jajci in spet zmešamo. Sesekljan paradižnik iz pločevinke razporedimo po dnu modla, nanj pa nadevamo mesno maso in jo rahlo potlačimo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 1 uro in 40 minut, zadnjih 15 minut brez folije.

3

Za solato papriko narežemo na koščke, bučke po dolgem razpolovimo in narežemo na rezine, čebulo pa na lističe. Zelenjavo damo v pekač, pomešamo z oljem in potem, ko se mesna štruca peče že eno uro, postavimo v pečico za 40 minut.

4

Oboje vzamemo iz pečice. Mesno štruco pustimo počivati 5 minut, nato jo zvrnemo na pladenj, ostranimo papir in po želji posujemo s koprom. Pečeno zelenjavo pa zmešamo s kisom, drobno sesekljanim česnom, sesekljano meto, soljo in poprom ter postrežemo s toplo mesno štruco.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.