
Kaj boste skuhali danes?
Medenjakova hišica
Medenjakova hišica

Sestavine
- 1,3 kg ržene moke
- 1 kg medu
- 400 g drobnega rjavega sladkorja
- 8 jajc
- 2 zavojčka začimb za medenjake
- 2 žlici mehkega masla
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci za premaz
- nepotiskan karton za šablone (debelina približno 1 mm)
- razni oreški, suho sadje ali sladkarije
- 4 m satenastega traku
- topa šivanka z velikim ušesom
- nekaj zobotrebcev
glazura in okraševanje
- 300 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 1,3 kg ržene moke
- 1 kg medu
- 400 g drobnega rjavega sladkorja
- 8 jajc
- 2 zavojčka začimb za medenjake
- 2 žlici mehkega masla
- 2 žlički sode bikarbone
- 2 jajci za premaz
- nepotiskan karton za šablone (debelina približno 1 mm)
- razni oreški, suho sadje ali sladkarije
- 4 m satenastega traku
- topa šivanka z velikim ušesom
- nekaj zobotrebcev
glazura in okraševanje
- 300 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
Postopek
Vse sestavine zgnetemo v dokaj mehko testo in ga v hladilniku pustimo počivati do dva dni. Iz kartona izrežemo šablone po navodilu za posamezne elemente hišice. Pečico segrejemo na 180 °C.
Testo na dobro pomokani delovni površini razvaljamo 5 do 7 mm debelo. Po šabloni izrežemo po dva kosa vsakega elementa hišice. Iz preostalega testa izrežemo poljubne figurice (drevesca, živalice, itd.), ki jih bomo z zobotrebcem pritrdili ob hišici. Osnovno ploščo, na kateri bo hišica, enostavno razvaljamo (velikost je odvisna od velikosti pekača).
Izrezane elemente namažemo s stepenim beljakom in pečemo v pečici na srednjem vodilu pri 180 °C približno 10 minut do zlato rjave barve; površina medenjaka mora biti zelo kompaktna. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu čvrsto stepemo z beljakom in vaniljevim sladkorjem.
Glazuro napolnimo v brizgalno vrečko z majhno odprtinico. Maso nabrizgamo na figurice in dele hišice. Še mehko glazuro poljubno okrasimo z oreški, suhim sadjem in slaščicami.

Satenast trak razrežemo na deset, približno 40 cm dolgih, trakov. Trak napeljemo v uho šivanke.

Trak previdno napeljemo skozi element hišice (ob robu zgoraj in spodaj–glej na sliki dvojne puščice) in povežemo s sosednjim elementom.

Naredimo pentlje.

Na tak način povežemo vse elemente hišice …

… v zaporedju: stran 1 + stran 2 + stran 1 + stran 2 …

… vse trakove povežemo v pentlje. Sedaj vse povezane elemente postavimo pokonci.

Na koncu povežemo s trakom še zadnja dva dela …

… in naredimo pentlje.

Streho naredimo tako, da vzdolžni strani elementov za streho povežemo s trakom in prav tako naredimo pentlji.

Streho enostavno postavimo na povezane elemente.

Hišico postavimo na osnovno ploščo.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rigatoni s klobaso in bučkami
Rigatoni, ki si jih boste v hladnih dneh zaželeli znova in znova