Kaj boste skuhali danes?
Šarkelj iz kvašenega testa z rozinami
Šarkelj iz kvašenega testa z rozinami
Sestavine
šarkelj
- 450 g gladke moke
- 200 g zmehčanega masla
- 5 g kvasa
- 2 dl mleka
- 150 g rozin
- žlica ruma
- 150 g kristalnega sladkorja
- jajce
- 6 rumenjakov (beljake lahko zamrznemo ali uporabimo za drugo pecivo)
- vrečka vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupina ene bio limone
- ščepec soli
- maslo in moka za model
obliv
- 150 g mrzlega kremnega sira
- 175 g sladkorja v prahu
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlički polnomastnega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici nasekljanih oreškov za posip
Še en hit? Ustvarjalec dubajske čokolade presenetil z novim okusom
Priljubljenost dubajske čokolade kar ne pojenja, a na obzorju se že svita nova zvezda – abudabijska čokolada s bogatim hrustljavim polnilom.
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Ne veste, kaj bi jedli? 5 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure
Vam dolg seznam obveznosti, hitenje in večno premišljevanje, kaj pripraviti za kosilo, zvenijo znano? Tu so nove ideje za okusne obroke, pripravljene v pol ure.
Sestavine
šarkelj
- 450 g gladke moke
- 200 g zmehčanega masla
- 5 g kvasa
- 2 dl mleka
- 150 g rozin
- žlica ruma
- 150 g kristalnega sladkorja
- jajce
- 6 rumenjakov (beljake lahko zamrznemo ali uporabimo za drugo pecivo)
- vrečka vaniljevega sladkorja
- nastrgana lupina ene bio limone
- ščepec soli
- maslo in moka za model
obliv
- 150 g mrzlega kremnega sira
- 175 g sladkorja v prahu
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlički polnomastnega mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 žlici nasekljanih oreškov za posip
Postopek
V večjo skledo presejemo moko. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Rozine pokapamo z žlico ruma in jih za nekaj časa damo na stran, da se dobro prepojijo. Vse sestavine za šarkelj dodamo moki in z ročnim mešalnikom z metlicami za gnetenje zmešamo mehko testo.
Model za šarkelj namažemo z maslom, pomokamo in napolnimo s pripravljenim testom. Vzhaja naj 45 minut do ene ure. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Šarkelj pečemo približno 40 minut. Iz modela ga zvrnemo šele, ko se nekoliko ohladi.
Za obliv gladko razmešamo polovico kremnega sira, presejan sladkor v prahu in maslo. Tej mešanici dodamo preostali kremni sir, mleko in vaniljo ter vse zmešamo v gost, a še vedno tekoč obliv, po gostoti podoben napol stepeni sladki smetani. Šarkelj prelijemo, potresemo z oreški, narežemo in postrežemo.