© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Šarkelj iz kvašenega testa z rozinami

Šarkelj iz kvašenega testa z rozinami

Čas priprave 1 h 10 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 šarkelj
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

šarkelj

  • 450 g gladke moke
  • 200 g zmehčanega masla
  • 5 g kvasa
  • 2 dl mleka
  • 150 g rozin
  • žlica ruma
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • jajce
  • 6 rumenjakov (beljake lahko zamrznemo ali uporabimo za drugo pecivo)
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • nastrgana lupina ene bio limone
  • ščepec soli
  • maslo in moka za model

obliv

  • 150 g mrzlega kremnega sira
  • 175 g sladkorja v prahu
  • 50 g zmehčanega masla
  • 2 žlički polnomastnega mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2 žlici nasekljanih oreškov za posip

Sestavine

šarkelj

  • 450 g gladke moke
  • 200 g zmehčanega masla
  • 5 g kvasa
  • 2 dl mleka
  • 150 g rozin
  • žlica ruma
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • jajce
  • 6 rumenjakov (beljake lahko zamrznemo ali uporabimo za drugo pecivo)
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • nastrgana lupina ene bio limone
  • ščepec soli
  • maslo in moka za model

obliv

  • 150 g mrzlega kremnega sira
  • 175 g sladkorja v prahu
  • 50 g zmehčanega masla
  • 2 žlički polnomastnega mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2 žlici nasekljanih oreškov za posip

Postopek

1

V večjo skledo presejemo moko. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Rozine pokapamo z žlico ruma in jih za nekaj časa damo na stran, da se dobro prepojijo. Vse sestavine za šarkelj dodamo moki in z ročnim mešalnikom z metlicami za gnetenje zmešamo mehko testo.

2

Model za šarkelj namažemo z maslom, pomokamo in napolnimo s pripravljenim testom. Vzhaja naj 45 minut do ene ure. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

3

Šarkelj pečemo približno 40 minut. Iz modela ga zvrnemo šele, ko se nekoliko ohladi.

4

Za obliv gladko razmešamo polovico kremnega sira, presejan sladkor v prahu in maslo. Tej mešanici dodamo preostali kremni sir, mleko in vaniljo ter vse zmešamo v gost, a še vedno tekoč obliv, po gostoti podoben napol stepeni sladki smetani. Šarkelj prelijemo, potresemo z oreški, narežemo in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.