Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
vinski sladoled
- 6 dl muškata
- 170 g kristalnega sladkorja
- 200 g masla
- 3 rumenjaki
tortice
- 100 g listnatega testa
- 45 g masla
- 45 g fino zmletih mandljev
- 45 g kristalnega sladkorja
- 15 g jedilnega škroba
- 1 rumenjak
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 50 g sladke smetane
- 50 g mleka
- 40 g kristalnega sladkorja
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 8 g jedilnega škroba
- 250 g jagod
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
vinski sladoled
- 6 dl muškata
- 170 g kristalnega sladkorja
- 200 g masla
- 3 rumenjaki
tortice
- 100 g listnatega testa
- 45 g masla
- 45 g fino zmletih mandljev
- 45 g kristalnega sladkorja
- 15 g jedilnega škroba
- 1 rumenjak
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 50 g sladke smetane
- 50 g mleka
- 40 g kristalnega sladkorja
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 8 g jedilnega škroba
- 250 g jagod
Postopek
Najprej pripravimo sladoled. Vino in kristalni sladkor segrejemo na 60 °C. S paličnim mešalnikom vmešamo maslo in segrejemo do 80 °C. Zmes nalijemo v posodo mešalnika, dodamo rumenjake in stepamo osem minut, nato pa maso zamrznemo (uporabimo aparat za sladoled ali zamrzovalnik).
Listnato testo tanko razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini. Z obodcem izrežemo okrogle rezine s premerom osem centimetrov. Zložimo jih na pekač, obložimo z alufolijo in v pečici, ki smo jo segreli na 200 °C, slepo spečemo. Pečemo približno 10 do 15 minut.
Maslo penasto zmešamo z mandlji in kristalnim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob, rumenjak in pomarančni liker ter sestavine dobro zmešamo.
Sladko smetano (eno žličko prihranimo) zavremo z mlekom, kristalnim sladkorjem in sredico polovice vaniljevega stroka. Jedilni škrob zmešamo z žličko sladke smetane in rumenjakom; s to zmesjo povežemo vrelo tekočino. Maso stepamo toliko časa, da se ohladi, potem pa jo vmešamo v mandljevo maso in namažemo na slepo pečene tortice iz listnatega testa.
Jagode operemo, očistimo, razpolovimo ali razrežemo na četrtine in z njimi obložimo mandljevo maso. Tortice pečemo pri 180 °C slabih 10 minut. Ponudimo jih z vinskim sladoledom.