Kaj boste skuhali danes?
Medena torta
Piernik
Medena torta
Piernik
Klasičen poljski medeno-ingverjev kolač nadevajmo s slivovo marmelado in oblijmo s čokolado, za posebno slavnosten učinek pa ga posujmo še z jedilnim zlatim prahom.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
- maslo za model
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 140 g masla
- 300 g bistrega medu
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 375 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žličke mletega ingverja
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- ¼ žličke mletega muškatnega oreška
- ¼ žličke mletega popra
- 3 velika jajca
- maslo za model
nadev in glazura
- 200 g slivove marmelade
- 2,25 dl sladke smetane
- 140 g temne čokolade (s 70 % kakava)
- 3 žlice bistrega medu
- jedilni zlati prah (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Globok okrogel model za torte s premerom 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Med, sladkor in maslo damo v srednje veliko kozico in jih na srednji temperaturi kuhamo, da se popolnoma stopijo. Kozico odstavimo in ohladimo. Moko, pecilni prašek in začimbe damo v večjo skledo in premešamo.
Ko se tekočina v kozici ohladi, vanjo vtepemo jajca in vse skupaj prelijemo po suhih sestavinah. Dobro premešamo, da dobimo gladko testo, ne smemo pa mešati preveč, saj lahko biskvit postane presuh. Maso zlijemo v pripravljen model in jo v pečici pečemo 50 do 55 minut, da naraste in je lesena palčka, s katero naredimo preizkus, suha, ko jo potegnemo iz sredine biskvita. Biskvit 20 minut hladimo v modlu, nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Ko se biskvit ohladi, ga z velikim nazobčanim nožem narežemo na tri oblate. Spodnja dva oblata premažemo z marmelado in sestavimo torto. Pripravimo glazuro. Smetano, nasekljano čokolado in med damo v srednje veliko ponev in na srednji temperaturi segrejemo, da se čokolada stopi in dobimo gladko, tekočo maso. Torto postavimo na rešetko, rešetko pa na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Torto po celotni površini prelijemo z glazuro. Z lopatico jo previdno prenesemo na servirni krožnik in pustimo, da se glazura strdi. Torto lahko okrasimo z zlatimo prahom. Neoblita torta zdrži 5 dni, oblito moramo porabiti v 3 dneh. Torto hranimo v hladilniku. Preden jo postrežemo, jo vzamemo iz hladilnika in ponudimo na sobni temperaturi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rezanci z limonovo omako
Malce nenavadna, a res fina omaka, kot nekakšna brezmesna limonasta karbonara.
Karpačo iz dimljenega lososa
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.